Visoke osobe su zaštićenije od bolesti srca - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Visoke osobe su zaštićenije od bolesti srca

Visoke su osobe u prednosti kada su u pitanju bolesti srca – rjeđe imaju začepljene arterije nego niže osobe.

10 simptoma srčanog udara

Visoki ste i stalno se žalite kako nikada ne možete naći prikladnu odjeću, nemate dovoljno mjesta u autobusu, kinu ili vam svi viču da se malo spustite na koncertima? Sada imate razlog slaviti sve svoje centimetre, budući da su američki istraživači zaključili kako su upravo visoke osobe u manjoj mjeri sklone začepljenju arterija!

Najnoviji podaci stručnjaka Instituta zaklade za srce iz Minneapolisa tvrde kako je visina dobra za zdravlje srca jer snizuje rizik od nakupljanja plaka u krvnim žilama, što može biti jedan od uzroka srčanog udara.

“Potencijalna veza između visine i koronarnih bolesti srca ustanovljena je u nekoliko studija, ali mehanizam te veze nije bio jasan. Naša studije upućuje na to da je posrijedi nakupljanje plaka u korornarnim arterijama“, izjavio je kardiolog Michael Miedema, voditelj studije objavljene u časopisu Circulation – Cardiovascular Imaging.

Njegov je tim proveo CT skenove nad ispitanicima kako bi se analizirala prisutnost kalcija u koronarnim arterijama, što je neposredni marker plaka u arterijama koje hrane srce. On je važan čimbenik koji ukazuje na budući srčani udar, a pacijenti s povišenom razinom ovog kalcija imaju deset puta veće izglede od razvijanja koronarne bolesti srca.

CT skenovi koje su kardiolozi proveli nad preko 2700 osoba pokazali su kako su najviši ispitanici bili 30 posto zaštićeniji od nakupljanja plaka u krvnim žilama i samim time bili su zaštićeniji od razvijanja bolesti srca.

Čak i kada su stručnjaci uzeli u obzir spol, s obzirom na razliku u visini muškaraca i žena,te druge faktore rizika krvožilnih bolesti, poput dobi, pušačkog statusa, razine kolesterola i dijabetesa,veza je ostala jednaka kod osoba oba spola.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo