Zdravlje

Zdravlje

Vitamini i minerali – znamo li koliko ih imamo?

Ako se vitamini i minerali unose kao dodaci u vidu tableta, treba biti vrlo oprezan jer u većim količinama mogu biti otrov za organizam.

Vitamini su sastavni dio života. To su supstancije potrebne u malim količinama koje pomažu osnovne biokemijske reakcije u tijelu. U odgovarajućim količinama štite nas od umora, prehlade, usporavaju starenje, smanjuju rizik od obolijevanja, navodno čak i od malignih bolesti. Uz to, omogućuju tijelu da iskoristi ugljikohidrate, masnoće i bjelančevine, nužni su za normalan rast, probavu, mentalne procese i za povećanje otpornosti organizma od infekcija.

Danas se zna da postoji 13 vitamina, od kojih su A, D, E i K topivi u mastima i skladište se u masnom tkivu organizma, a ostalih devet topivo je u vodi i organizam ih ne skladišti, pa se moraju svakodnevno unositi kroz hranu.

Višak vitamina topivih u vodi izbacuje se putem mokraće, a višak vitamina topivih u mastima nakuplja se u tijelu, što u većim količinama može biti toksično. Organizam je osobito osjetljiv na prevelike količine vitamina A i D i vrlo dobro zna koliko nam ih je potrebno, te nastoji održati njihovu optimalnu razinu u krvotoku.

Minerali su anorganske tvari od kojih je sačinjeno otprilike četiri, pet posto ljudskog organizma.

To su esencijalne tvari, što znači da ih organizam ne može sam stvoriti nego ih unosimo putem hrane. Nalazimo ih u tkivima i tjelesnim tekućinama, a nužni su za izgradnju kostiju, mozga, krvi, enzima, hormona i hemoglobina, te za održavanje koncentracije tekućina u organizmu.

Možemo ih podijeliti na makro i mikroelemente.

Makroelementi potrebni su nam u većim količinama (natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, klor i sumpor), a mikroelemente nazivamo i elementima u tragovima, jer su potrebni u malim količinama (željezo, jod, cink, flor, bakar, mangan, krom, molibden, kobalt, selen i vanadij).

Minerali se svakodnevno gube iz organizma znojenjem, probavom i disanjem, pa ih treba redovito nadoknađivati. Manjak se javlja zbog nedostatna unosa hranom, povećanih potreba, slabe iskoristivosti ili zbog tjelesnih i emotivnih stresova.

Iako je za održavanje organizma i njegovo normalno funkcioniranje potrebno svih 18 poznatih minerala, preporučena dnevna potreba (RDA) utvrđena je za samo njih šest (kalcij, jod, željezo, magnezij, fosfor i cink).

Ako se vitamini i minerali unose kao dodaci u vidu tableta, treba biti vrlo oprezan. Uzimanje velike količine vitamina D može indirektno prouzročiti oštećenje bubrega, a velike količine vitamina A mogu oštetiti jetru. Važno je znati da su vitamini i minerali u suptilnoj ravnoteži, te da svaki poremećaj ravnoteže uzrokuje lančanu reakciju poremećaja drugih. Drugim riječima, svi su vitamini i minerali u većim količinama otrov za organizam.

U posljednje vrijeme puno se govori o nutrijentima s produljenim oslobađanjem. Vitamini i minerali s “depo” učinkom zadnja su generacija na tržištu. Koja je njihova prednost?

Ako prehrana nije uravnotežena, unos vitamina, minerala i elemenata u tragovima često je nedovoljan. Štoviše, neki vitamini i minerali, primjerice vitamini topivi u vodi, vitamin C i B kompleks, ne mogu se zadržati u organizmu dulje vrijeme.

Prevelike količine vitamina C uzete odjednom mogu se tako izlučiti neiskorištene, pa nisu raspoložive u organizmu u vrijeme povećane potrebe za njim.

Upravo je tada organizmu potrebno više hranjivih sastojaka kako bi se održala njegova potpuna obrambena sposobnost i očuvao sustav zaštite stanica.

Depo tablete preporučuju se kod umora, stresa, neuravnotežene prehrane, uzimanja antibiotika, tjelesnog i mentalnog opterećenja, manjka vitamina, neovisno o godišnjem dobu, savjetuju stručnjaci Oktal Pharme.

Zahvaljujući posebno razvijenom proizvodnom postupku, depo tablete djeluju poput spremnika hranjivih tvari. Iz te se zalihe postupno, tijekom nekoliko sati, oslobađaju vrijedni sastojci, tako da su uvijek na raspolaganju u organizmu.

Formula depo tableta osigurava organizmu višesatnu opskrbu nutrijentima.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo