Zdravlje

Zdravlje

Volite se riječima

Nedavna studija donosi informaciju da 83 posto žena smatra kako su upravo one te koje će probiti led nakon svađe u vezi, dok 70 posto muškaraca stavljaju sebe u tu ulogu.

Donosimo pet savjeta koji će poboljšati komunikaciju u vezi i održati odnos postojanim.

1.Budite iskreni i dijelite svoje osjećaje

Dobre veze se temelje na međusobnom povjerenju i poštovanju. To je nešto što svi zaslužujemo. Otvorite se i podijelite s partnerom svoju prošlost, tajne i nade. Izrazite svoje mišljenje unatoč neslaganju. Trebali bi biti sposobni iskomunicirati svaku temu s poštovanjem. Svakog dana nađite vremena za razgovor, uz čašu vina ili večeru podijelite dnevna iskustva. Partneru ne dajete šansu da vas voli dovoljno, ako s njim ne dijelite sve misli i interese.

2. Divite se partnerovim vrlinama, oprostite male greške

Svi želimo biti prihvaćeni, a izražavanje pozitivnih misli ima i pozitivan učinak na vezu i samopoštovanje. Ističite vrline koje su stvarne, inače bi partner mogao posumnjati u vašu iskrenost, što opet može odvesti do novog problema. Prihvatite sitne partnerove mane. Sjetite se samih početaka veze kada su sve te sitnice činile vašeg izabranika posebnim. Neka tako i ostane.

3. Mala gesta je velika stvar

Neka vaš partner zna da mislite na njega čak i ako niste u blizini. Ako je partner na važnom sastanku, ne zaboravite poslati kratku tekstualnu poruku ohrabrenja. Uzmite vremena i naučite što vaš partner voli i koja su njegova mala zadovoljstva. Iznenadite ga omiljenom čokoladom, ružama ili rezervirajte stol u njegovom omiljenom restoranu. Tople misli kad ste odvojeni, mogu postati jako vruče kad ste zajedno!

4. Naučite slušati

Elizabeth Bernstein kolumnistica Wall Street Journala, dijeli ljude u dvije kategorije: govornike i oni koji to nisu. Čini se da ljudi koji ne govore puno, teško slušaju – oni se jednostavno isključe. Je li pričanje, slušanje i razumijevanje svojstveno samo ženama? Ne, ali im je lakše zbog većeg broja živčanih stanica u lijevom dijelu mozga, gdje se govor procesuira.

Naučite slušati: gledajte u osobu koja govori, povremeno odgovorite nekim zvukom ili pokretom. Svakog dana postavljajte partneru pitanja o temi koja vam nije jasna, kako biste sakupili što više informacija koje će omogućiti bolje razumijevanje.

5. Recite partneru da ga volite

Kad ste zadnji put partneru rekli da ga volite? Znate li da najsretniji i najuspješniji partneri izjavljuju ljubav više puta dnevno. Kada pogledate nekome u oči i kažete mu da ga volite, mozak otpušta oksitocin, hormon koji potiče osjećaj ljubavi i jača osjećaj povezanosti. Ne zaboravite pokazati ljubav djelima!

Što god činili, vodite računa o tome da partner bude svjestan koliko vam znači.

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo