Zdravlje

Zdravlje

Vrebate li bivšeg online?

Vremena su se promijenila. Sada, nakon prekida, umjesto da ga slijedite po gradu, posjećujete mjesta na kojima ga očekujete ili “slučajno“ nalijećete na njega u dućanu, sve to možete činiti iz udobnosti svoga naslonjača.

U eri Facebooka, Twittera i sličnih društvenih mreža, nikada nije bilo lakše biti up-to-date s životom nekoga tko je do jučer bio velikim dijelom vašeg života. No, čemu sve to?

Psiholozi savjetuju: klonite se takve špijunaže jer vam ne može donijeti nikakvog dobra. Štoviše, ona predstavlja samosabotažu i onemogućuje vašu sposobnost liječenja ljubavnih rana. Jednostavno rečeno, zarobljeni ste u prošlosti i ne možete naprijed.

Podaci najnovijeg britanskog istraživanja pokazali su kako vrebanje bivše ljubavi na Facebooku sprječava naš razvoj i samo produljuje agoniju nanesenu krahom veze.

“Ovim je istraživanjem pokazano kako virtualni život odražava onaj stvarni. Baš kao što kontakt s bivšim partnerima u stvarnom životu može zaustaviti rast, liječenje rane i napredak, tako može i virtualni kontakt“, objasnila je Brenda Wederhold, urednica časopisa Cyberspychology, Behavior, and Social Networking u kojem je objavljena ova studija Sveučilišta Brunel iz Uxbridgea.

Britanski je tim razgovarao s gotovo 500 ispitanika i došao do zaključka kako su osobe koje su ostale prijatelji na Facebooku s bivšom ljubavi u većoj mjeri bile pod stresom, imale više negativnih osjećaja i seksualne žudnje. Također, nisu bile na ti sa osobnim rastom u to vrijeme.

Na vama je izbor: prijatelji ili vrebači?

Na kraju, vaše je sjećanje manjkavo i u svom ste zanosu razvili imunitet na sve probleme koji su postojali u vezi s bivšim partnerom. Sjetite se: bivši je bivši s razlogom! Ako se pomirite s činjenicom da je vaš bivši – bivši s razlogom i
trebao bi takav ostati, uštedjet ćete si puno loših emocija, izgubljenog vremena
i još jedan ožiljak na srcu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo