Zdravlje

Zdravlje

Zaboravite na proljetni umor i aktivirajte imunitet

Ako ste mislili da je proljetni umor izmišljotina, prevarili ste se! Imamo savjete kako mu doskočiti…

S proljetnim danima vežemo laganiju odjeću, zrake dugoočekivanog sunca, svježe namirnice, ali i neizbježni proljetni umor. Umjesto da se veselimo aktivnostima na otvorenom i svemu što ovo doba pruža, uvelike počinjemo osjećati simptome poput umora, iscrpljenosti, manjka koncentracije ili veće potrebe za spavanjem.

Ako ste mislili da je proljetni umor izmišljotina, prevarili ste se! Riječ je o poremećaju uzrokovanim smanjenjem imunološke obrambe organizma. Kako mu možemo stati na kraj i aktivirati imunitet?

Do usvajanja zdravih navika mora doći postepeno, kako se ne biste odjednom “bombardirali” teškim zadacima i preplavili novim obavezama. Revitalizaciju organizma možete započeti u dva koraka: tjelesnom aktivnošću i aktivatorima imuniteta.

Pokrenite se!

Ostavite sjedilački stil života iza sebe i pokrenite se! Stručnjaci ističu kako je za održavanje zdravlja potrebno samo 10.000 koraka dnevno. Dakle, za aktivaciju ne morate nužno posjetiti fitnes centar… Dovoljno je obući tenisice i prošetati se susjedstvom bržim tempom.

Provodite više vremena na svježem zraku, zaigrajte badminton, nogomet s prijateljima u kvartu, posvetite se dužim šetnjama sa psom… Mogućnosti je mnogo, samo je potrebno izdvojiti malo vremena i dobre volje.

Kako možemo aktivirati imunitet?

Kada govorimo o aktivaciji imuniteta, prvenstveno morate svoju prehranu prilagoditi novom godišnjem dobu i svojim potrebama. Povećajte unos svježeg voća i povrća, a smanjite količinu prerađene, masne i slane hrane. Pijte puno vode, a malo kofeinskih i zašećerenih napitaka.

Beta glukani

Maja Čamber, mr. pharm., Ljekarne Hanžić

“Prema danas dostupnim studijama beta-1,3-glukani se smatraju jednim od sigurnijih imunomodulatora. Beta-1,3-glukan je polimer glukoze koji nalazimo u kvascu, gljivama, ječmu i zobi, a djeluje na dva načina: potiče stvaranje koštane srži, a time i proizvodnju leukocita i trombocita, koji su ujedno i prva crta obrane organizma te aktivira makrofage, jedan od osnovnih i najvažnijih dijelova imuniteta koji čine prvu liniju obrane protiv virusnih, bakterijskih, gljivičnih i parazitskih infekcija”, otkrila je magistra farmacije Maja Čamber iz Ljekarni Hanžić.

Beta-1,3-glukani najčešće se primjenjuju kod infektivnih bolesti kao što su infekcije respiratornog trakta, infekcije izazvane gljivicama, bakterijama, virusima, ali i kao adjuvantna terapija kod onkoloških indikacija, tj. kod tumora.

Medni proizvodi

Od njegujućih darova prirode preporučuju se i med, medni proizvodi te propolis u obliku kapi ili u kapsulama.

Matična mliječ je izuzetno hranjiva: pravi je rudnik vitamina, lipida, flavonoida, tj. jakih antioksidansa, minerala i esencijalnih aminokiselina. Preporuča se kod nedostatka energije, sprječava rast virusa i bakterija, potiče stvaranje protutijela, a dolazi u raznim oblicima: tabletama, pastilama, sirupima i sprejevima. Naravno, konzumacija se ne preporučuje osobama koje su alergične na med i medne proizvode”, otkrila nam je magistra Čamber.

Ehinacea

Zbog svojih aktivnih svojstava, ehinacea je jedan od najboljih imunostimulansa koji postoje. Koristi se kod dječjih bolesti, raznih upala, herpesa, liječi akne, lišajeve i ubode kukaca.

“Uzimajte je u tinkturi, tj. kapima, sirupu i tabletama. Sigurna je za djecu, potiče proizvodnju t i b-limfocita, aktivira leukocite i makrofage. Ima antivirusno djelovanje, učinkovita je protiv gljivica te kod kroničnih infekcija dišnih i mokraćnih sustava”, zaključila je magistra Maja Čamber.

Izvor: Moje zdravlje
Karmen Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo