Zdravlje

Zdravlje

Začepljene arterije češće su kod starijih žena, liječnik otkriva kako na vrijeme prepoznati stanje

Shutterstock

Naučite kako možete otkriti na vrijeme ovo uobičajeno stanje.

Ateroskleroza je često stanje, a označava sužavanje arterija zbog nakupljanja masnoća, kolesterola, dijelova mrtvih stanica i kalcija u samoj unutrašnjosti arterija. Drugim riječima, stijenka arterije postaje tanja i manje elastična, a može zahvatiti arterije svih vitalnih organa, poput mozga, srca i bubrega. Zbog začepljenja arterija, dolazi do moždanog udara, srčanog udara i drugih težih zdravstvenih posljedica.  

Dr.  Eric Stahl, kardiolog sa sveučilišta Staten Island University Hospital otkriva da ako se ovo stanje ne liječi, može značiti puno problema sa zdravljem, infarkt, zastoj srca, moždani udar samo su neki od njih. Dr.  John Whyte, dodaje kako upravo smanjen protok krvi do vitalnih organa radi začepljenih žila stvara probleme. Nakupljanje plaka u žilama može započeti još u djetinjstvu, ali postepeno nakupljanje će žile učiniti tvrdima i nefleksibilnim, a doći će i do upalnog procesa, navodi liječnik. 

Rizični faktori za aterosklerozu

Kako su rizični faktori svuda oko nas, bolesti srca ostaju vodeći uzrok smrti u svijetu. Dr. White dodaje kako su začepljene žile često rezultat masne, slatke i procesuirane hrane koja stvara plak. Može se javiti češće kako starimo jer su krvne žile manje fleksibilne. Fizička neaktivnost isto tako može pridonijeti stvaranju problema. 

Rizični faktori ateroskleroze na koje možemo djelovati su:

  • promjena načina života koja uključuje pravilnu i uravnoteženu prehranu
  • uvođenje tjelesne aktivnosti
  • ukoliko pušimo, prestanak pušenja
  • kontrolu konzumacije alkohola
  • održavanje odgovarajuće tjelesne mase

Preporučuje se i postizanje odgovarajuće tjelesne težine, a u prehrani izbjegavanje hrane koja je izvor zasićenih masnih kiselina i transmasnih kiselina, kao i održavanje težine odabirom hrane visoke nutritivne gustoće. Uz odgovarajući odabir namirnica potrebno je provoditi svakodnevnu tjelesnu aktivnost od oko 30 minuta. Sinergijom danih preporuka u različite svjetski priznate prehrambene preporuke postižu se vidljivi rezultati na kliničkim pokazateljima razvoja ateroskleroze – objašnjavaju stručnjaci sa znanstvenog sastanka u HAZU-a.

Ovo su ključni koraci za uspješno snižavanje razine kolesterola, upozoravaju stručnjaci

Začepljene arterije češće kod starijih žena 

Dr. Stahl pojašnjava kako studije pokazuju da će se ovo stanje češće dogoditi starijim ženama, nego starijim muškarcima. No tradicionalni rizični faktori vrijede za sve. Ipak, radi trudnoće, menopauze i oralne kontracepcije, žene su u rizičnijoj skupini, što se povećava kasnije u životu. Kasna dijagnoza može isto tako biti česta kod žena jer simptomi mogu izostati ili su atipični poput boli u nogama, loše probave, umora i mučnine. Isto tako se ženama češće ne dijagnosticiraju bolesti srca jednako brzo kao muškarcima jer često imaju “tihi” infarkt, nemaju simptoma. Simptomi se mogu razlikovati kod žena pa ih liječnik može previdjeti. No rana dijagnoza može sve navedene probleme spriječiti. 

Simptomi začepljenih arterija 

Pacijenti koji pate od ovog stanja mogu primijetiti bol ili nelagodu u prsima, kratkoću daha, a Dr. Stahl dodaje kako upravo infarkt može biti i prvi simptom ateroskleroze. 

Na stranicama John Hopkins Medicine stoji kako simptomi ateroskleroze mogu se razviti postepeno, može ih biti jako malo, kada se plak nakuplja na arterijama. Simptomi se mogu razlikovati ovisno o zahvaćenoj arteriji, ipak kada je većina začepljena, simptomi mogu biti ozbiljni kao da imate infarkt, moždani udar ili krvni ugrušak i mogu dakle ličiti na one koji se javljaju kada je srce ugroženo. Iz tog razloga je potrebno odmah se obratiti liječniku radi dijagnoze. 

Kada je suhi kašalj simptom COVID-a, gripe ili respiratornog sincicijskog virusa? Prepoznajte razliku

Kako znati da su žile začepljenje

Prema riječima dr. Whytea, osim posebnih testova kao što su ultrazvuk ili CT, može biti teško otkriti stanje. “Često ćemo mjeriti kolesterol i to onaj loš kako bismo pretpostavili koliko žile mogu biti začepljene, ali čisto radi procjene”, dodaje jednom kada se žile začepe da će doći do simptoma tko što je nelagoda u prsima, kratkoća daha, može se javiti bol u psima, trnci u tijelu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo