Zagađen zrak povisuje rizik od srčanog udara! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zagađen zrak povisuje rizik od srčanog udara!

Čak i kratka izloženost onečišćenom zraku može povisiti vaš rizik od srčanog udara, upozoravaju francuski istraživači.

Negativan utjecaj zagađenog zraka na zdravlje proučava se već dulje vrijeme: ono može umanjiti učinkovitost inhalatora koji se koriste za tretiranje astme; dugoročna izloženost može dovesti do promjena na mozgu i samim time rezultirati poteškoćama s učenjem i pamćenjem. Osim što šteti srcu i plućima, onečišćen zrak je povezan i s dijabetesom.

Sada su francuski stručnjaci ovom popisu dodali i povišen rizik od srčanog udara! Stručnjaci Sveučilišta u Parizu su analizirali podatke 34 studija o povezanosti između kratkoročne izloženost onečišćenom zraku (do sedam dana) i posljedicama za zdravlje.

Popisani zagađivači bili su ozon, ugljikov monoksid, dušikov dioksid, sumporov dioksid i čestice, a svi osim ozona povezani su s blago povišenim rizikom od srčanog udara.

Ovaj dodatni rizik je blagi u odnosu na “klasične” faktore rizika za srčani udar – visoki krvni tlak, pušenje ili šećernu bolest, no stručnjaci naglašavaju kako je svejedno bitan jer su mnoge osobe izložene onečišćenom zraku, a bolesti srca glavni su razlog smrti u našoj zemlji. Samim time, poboljšanje kvalitete zraka moglo bi značajno utjecati na opće zdravlje ljudi.

Koji je razlog takvim rezultatima? Stručnjaci su ponudili par objašnjenja: primjerice, prethodne studije pokazale kako izloženost onečišćenom zraku povećava upale u našem organizmu koje su vezane za rizik od srčanog udara. Također, izloženost zagađenom zraku može povisiti broj otkucaja srca i krv učiniti sklonijom stvaranju ugrušaka.

Studija je objavljena u časopisu Journal of the
American Medical Association
.

Kakav zrak udišemo u Hrvatskoj?

Iz izvješća Agencije za zaštitu okoliša, utemeljenog na rezultatima mjerenja ukupno 139 postaja, vidljivo je kako je i dalje zrak uglavnom čist ili neznatno onečišćen, odnosno udišemo zrak prve kategorije, dok je u pojedinim urbanim područjima utvrđena druga i treća kategorija (umjereno i prekomjerno onečišćen zrak). Onečišćenje zraka utvrđuje se za svaku onečišćujuću tvar posebno, a jedan od kriterija je broj dozvoljenih dana prekoračenja propisanih koncentracija.

Od zabilježenih onečišćenja zraka izdvajamo:

  • povišene izmjerene vrijednosti lebdećih čestica i benzopirena (BaP) kao izravne posljedice prometa i industrije u industrijskim središtima te u većim gradovima sjeverne Hrvatske (Zagreb i Sisak),
  • visoke vrijednosti lebdećih čestica u Slavonskom Brodu kao posljedica utjecaja prekograničnog onečišćenja zraka uvjetovanog radom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu,
  • prekoračenja sumporovodika (H2S) u Slavonskom Brodu kao posljedica emisija iz rafinerija nafte u Bosanskom Brodu te na odlagalištu otpada Viševac u Primorsko-goranskoj županiji. Navedena su onečišćenja zabilježena i uz velika industrijska središta Rijeku i Sisak, dok je u Sisku zabilježena i povišena koncentracija merkaptana,
  • visoke vrijednosti sumporovog dioksida (SO2) na postajama oko rafinerije nafte u Rijeci te na postaji u centru Splita,
  • prekoračenje granične vrijednosti amonijaka (NH3) zabilježeno je na jednoj postaji u Kutini,
  • povišene koncentracije ukupne taložne tvari u blizini kamenoloma Sv. Nikola, te talija na postajama kod Potpićana u Istarskoj županiji (Izvor podataka: Biologija.com.hr).

K.Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo