Zdravlje

Zdravlje

Zamućenje vida? Plutajuće čestice? Evo što vam vaše oči pokazuju

Foto: Shutterstock

Crvenilo očiju, svrbež, zamućenje vida i plutajuće čestice mogu ukazivati na neke probleme u našem organizmu, kao i mnoge probleme s vidom.

Oči su ogledalo duše, a tako i pokazatelji problema u našem organizmu.

– Svako zamućenje vida, pad vidne oštrine, pojava dvoslika, bljeskovi, plutajuće čestice, suženje vidnog polja, pa čak i crvenilo oka uz suhoću očiju mogu biti posljedice problema u organizmu. Osobe koje boluju od arterijske hipertenzije, srčanih bolesti i dijabetičari su posebna skupina bolesnika koji vrlo često imaju pridružena očna oboljenja koja mogu dovesti do slabljenja vida, pa čak i do sljepoće – objasnila je dr. med. i specijalistica oftalmologije Irena Filipović-Grčić.

Zamućenje vida

Ako vaš posao uključuje dugotrajno i svakodnevno sjedenje pri računalu te ako primjetite da dolazi do zamućenja vida, dr. med. Filipović- Grčić objašnjava kako se u tom slučaju radi o tzv. Computer Vision sindromu.

Uslijed dugotrajnog rada za računalom dolazi do poremećaja akomodacije oka te sušenja površine oka zbog rjeđeg treptanja. Postoje zaštitne naočale za rad na računalu koje blokiraju plavu svijetlost i time pružaju ugodnije gledanje i također za osobe starije od 40 godina postoje tzv. radni progresivi, tj. naočale koje omogućavaju istovremeno gledanje na ekran i na bliže postavljene predmete kao što su tipkovnica, papiri i sl. Osobama koje imaju problema sa suhoćom očiju savjetujemo kapanje umjetnih suza bez konzervansa, – istaknula je dr. med. Filipović-Grčić.

Za zamućenje vida krivci mogu biti i umor, suho oko, alergije ili konjuktivitis. Važno je da se pokušate odmoriti što više, a ako se zamućenje nastavi, pokušajte prekrižiti i druge uzroke.

No, ako se vid zamuti odjednom ili vam se čak i zacrni, radi se o simptomu kojeg ne smijete ignorirati i zbog kojeg trebate što prije posjetiti oftalmologa. Osim što može ukazivati na probleme s retinom, odnosno mrežnicom, također može biti indikator moždanog udara.

Ako osjetite konstantno zamućenje pri gledanju, može se raditi o astigmatizmu, zbog kojeg se oko ne može upotpunosti fokusirati, a pojavljuje se zbog nepravilnog oblika rožnice oka. Astigmatizam je vrlo učestal problem koji se može ispraviti nošenjem naočala ili leća.

Suho oko

Sindrom suhog oka ili učestalo isušivanje očiju može, također, biti povezano s pretjeranom upotrebom računala, odnosno dugotrajnog sjedenja pred ekranom, a isto tako i alergije mogu biti uzrok. No, suhoća oka se može pojaviti i zbog pušenja, kao i zbog dijabetesa i bolesti vezanih s štitnjačom. Osim toga, može biti posljedica sistematskog eritmatskog lupusa, autoimune bolesti koja uzrokuje upale zglobova, tetiva i drugih vezivnih tkiva u našem organizmu, a također uzrok može biti reumatidoitni artritis.

Isušivanje oka može pokazivati na probleme s vjeđama, odnosno na stanje poznato kao lagoftalmus, koji se odnosi na nemogućnost potpunog zatvaranja vjeđa. Može nastati zbog operacije, moždanog udara ili traume oka, a uz suhoću, pojavljuje se crvenilo, zamagljen vid, bol u oku, kao i osjećaj stranog tijela u oku.

Učestalo isušivanje očiju može se pojaviti i kao posljedica određenih lijekova, poput antidepresiva, diuretika i sličnih lijekova koji se koriste za smanjivanje krvnog tlaka, ali i zbog upotrebe kontracepcijskih pilula.

Crvenilo i svrbež oka

Crvenilo i svrbež oka može biti uzrokovano alergijama, infekcijama, konjuktivitisom, no čak i zbog duge izloženosti suncu i suhog zraka u prostoru. Oči pocrvene jer krvne žilice popucaju i uzrokuju crvenilo, dok je kod svrbeža važno ne trljati oči jer se tako situacija samo pogrošava jer se sve više ispušta histamin, uzročnik akutnih alergijskih reakcija u ljudi.

Zbog crvenila u oku se ne moramo zabrinuti ako ono ne traje dulje od dva dana te ako ne primjetimo druge probleme s očima, poput promjena vida ili boli u oku, dok bi se svakako oftalmolog trebao posjetiti ako se crvenilo pojavilo zbog ozljede oka ili neke druge traume, ako dolazi do zamućenja vida, kao i do glavobolje ili ako se osjećate malaksalo. Osim toga, ako uz crvenilo oka, primjećujete i bijele prstenove kada gledate prema svjetlu, također vam je potreban pregled doktora.

Plutajuće čestice

Plutajuće čestice, odnosno crne male mrljice koje nekada uočavate, normalan su odgovor na umor.

No, ako su one popraćene se naglim bljeskovima svijetla ili odjednom uočite „hordu“ mrljica koje vam onemogućuju vid, najbolje je posjetiti odmah oftalmologa. Uzrok može biti odvajanje mrežnice, a nju se mora adekvatno tretirati jer mogu dovesti do naglog gubitka vida.

Bol u oku

Bol u oku može biti vrlo oštra, a možete ju osjetiti ponekad ili pri svakom pomicanju oka. Ona može značiti da postoje problemi s unutarnjim organima oka, što znači da bol nikako ne smijete ignorirati. Može se raditi o infekciji zvanoj uveitis, odnosno upali srednje ovojnice oka, koja može nastati zbog ozljede oka, psorijaze, tuberkuloze, sifilsa, zaušnjaka, herpes simplexa, kao i zbog parazita, a ako se ne liječi, može dovesti do oštećenja očnog živca.

Ako bol osjetite samo ponekad i imate osjećaj da se radi o glavobolji, te nije popraćena crvenilom, svrbežom ili suhoćom oka, uzrok može biti umor ili problemi sa sinusima. No, ako se pojavi zamućenje vida pri boli, važno je da posjetite doktora što prije.

Specijalistica oftalmologije Filipović-Grčić je istaknula kako se kod svake promjene koju primjetite i koja se učestalo pojavljuje, trebate posjetiti oftalmologa te kako čak i najbanalnije crvenilo oka može završiti pogubno, odnosno gubitkom vida ako se ne tretira.

Svaki pravovremeni pregled kod oftalmologa je najbolja prevencija očnih bolesti. Dakle, ako nemate nikakvih problema, a imate do 40 godina morate obaviti pregled barem jednom u tri godine, a stariji od 40 godina jednom godišnje. Također treba napomenuti da povišeni očni tlak dugo vremena ne dovodi do nikakvih simptoma, a uzrokuje podmukli gubitak vida. Stoga mjerenje očnog tlaka jednom godišnje omogučava pravovremeno otkrivanje glaukoma i njegovo liječenje – savjetovala je Filipović-Grčić.

Smatra da je djeci važno napraviti prvi oftalmološki pregled do treće godine, a u slučaju da osjetite iznenadne pojave nekih problema s očima, ističe kako se pregled treba obaviti odmah i bez odgađanja.

Svojim pacijentima također savjetujem pravilnu prehranu bogatu vitaminima i antioksidantima, omega 3 masnim kiselinama, puno kretanja i prestanak pušenja – naglasila je.

Pogledajte kako održavati zdravlje očiju!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo