Zdravlje

Zdravlje

Zašto imate jutarnje glavobolje?

Najgore je početi jutro izlazeći iz kreveta sa strašnom glavoboljom.

Jutarnje glavobolje su bolne, teške i pomalo zbunjujuće. Tek ste se probudili, što bi moglo uzrokovati tu neugodu? No, stručnjaci ističu kako ipak postoje brojni razlozi za to te neke možete promijeniti, dok drugi nisu pod vašom kontrolom.

Niste se dovoljno naspavali

Vaš organizam treba 7-8 sati sna kako bi normalno funkcionirao. Pa tako, kada spavate manje, događa se nagla promjena i panika.

Raste proizvodnja “borbenih” hormona jer se tijelo štiti, a to rezultira ubrzanim radom srca, povišenim krvnim tlakom i stresom, napominje neurolog Salvatore Napoli

U tom slučaju pokušajte sa slabijim lijekovima protiv bolova. No, ako imate prilike odspavajte još 20-30 minuta što će pružiti vašem tijelu dodatan odmor. Najvažnije je da stvorite normalan ciklus spavanja kako se ovo ne bi ponavljalo.

Previše ste spavali

Spavanje duže od 9 sati smanjuje proizvodnju hormona serotonina, a posljedica toga je smanjen unos krvi u mozak što izaziva glavobolje. Ovo se najčešće događa vikendom kada imate prilike spavati dulje. Isto tako možete popiti tablete, ali najbolje bi bilo kada biste ipak namjestili alarm te ustali nakon 7-8 sati.

Tijelo nema dovoljno endorfina

Proizvodnja endorfina, hormona zbog kojeg se osjećate bolje, najniža je u jutarnjim satima te to može kod nekih ljudi izazvati migrene.

Manja razina endorfina može utjecati na razine drugih neurotransmitera, npr. serotonina, što uzrokuje sužavanje krvnih žila u mozgu, ističe neurolog

Loša vijest je u tome što ni stručnjaci nisu sigurni zašto ovo kod nekih izaziva glavobolje, a kod drugih ne. No, preporučuje da odradite lagani trening čim ustanete jer vježbanje potiče proizvodnju endorfina.

Pili ste alkohol prije spavanja

Svi smo već dobro upoznati s mamurlukom i kako alkohol izaziva jutarnje glavobolje i slabost. No, trebali biste znati kako samo nekoliko pića dehidrira organizam što smanjuje unos krvi u mozak. Prije spavanja popijte dvije čaše vode, a isto ponovite ujutro kako biste ponovno hidratizirali tijelo.

Hrčete za vrijeme spavanja

Hrkanje je jedan od simptoma apneje, stanja koje uzrokuje kratki prestanak disanja, gušenje i nedostatak zraka.

Epizode apneje traju kratko, ali mogu izazvati manjak dotoka zraka u mozak, objašnjava Napoli

Stručnjaci smatraju kako nedostatak kisika sužava krvne žile te izaziva glavobolje. Ako ste jedan od onih koji hrču, posjetite liječnika koji će vas poslati na pretrage kako bi se utvrdilo bolujete li od apneje.

Depresivni ste

Glavobolje povezane s depresijom mogu se javiti bilo kada i to zato što je to stanje povezano sa smanjenim razinama serotonina. Depresija može utjecati na ciklus spavanja i uzrokovati da san traje predugo ili prekratko. Također, utječe na vaše raspoloženje. Liječnici prepisuju razne antidepresive, ali i preporučuju šetnje i treninge u prirodi kako biste povećali razinu hormona sreće.

Imate povišeni krvni tlak

Rast krvnoga tlaka utječe na jači pritisak u glavi, a to je vrlo često uzrok glavobolja koja je u tom slučaju jedan od glavnih simptoma. Posjetite liječnika postanu li glavobolje konstantne i neobjašnjive.

Koji su uobičajeni uzroci upale uha ljeti?

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo