Zdravlje

Zdravlje

Zašto je važno odabrati pravi akreditirani laboratorij?

Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije do 2030. godine zaštita zdravlja i briga o zdravlju postati će najjača svjetska industrija i jedan od najvećih pokretača turističkih putovanja, a zdravlje i turizam zajedno će 22 posto svjetskog BDPa.

Uzimajući u obzir navedeno predviđanje, 5. po redu HTI Konferencija industrije zdravstvenog turizma koja će se održati u Krapinskim Toplicama od 12. do 14. ožujka 2015. istražuje na svjetskoj, regionalnoj i lokalnoj razini najvažnije trendove i progresivne proizvode ove industrije.

Mr.sc. Tanja Bobetić-Vranić

Sponzor vrlo značajanog bloka konferencije pod nazivom “Licence i certifikati: Smjernice razvoja i korisnost njihovog uvođenja” je poliklinika Synlab Hrvatska . Tom će prigodom ravnateljica Synlab Hrvatska, Mr.sc. Tanja Bobetić-Vranić, spec.med.biochem, održati predavanje o važnosti kvalitete medicinskih laboratorijskih analiza u generalnoj kvaliteti usluge u zdravstvu kako bi ukazala na važnost te teme.

 

O važnosti same konferencije govori i podatak da su generalni pokrovitelji Minstarstvo turizma  te Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske .

Akreditacija laboratorija je neminovnost koju zahtjeva ustroj na globalnoj razini, a radi se prema procjeni svih faza laboratorijskih procesa na osnovu indikatora kvalitete zasnovane na dokazima. Svaki naredni korak u tom smjeru je na dobrobit bolesnika i zadovoljstvo ostalih korisnika usluga laboratorija. Također je bitno naglasiti kako certificiranje nužno generira povećanje kvalitete usluge u zdravstvu, a time i sigurnost i pozitivno iskustvo pacijenta što vodi do jačanja konkurentnosti na međunarodnom tržištu zdravstvenih usluga.

Akreditacije i certifikati

Medicinski laboratoriji imaju veliku ulogu u sustavu zdravstvene zaštite: u današnje je vrijeme izvjesno kako se između 70 i 80 posto liječničkih odluka o odgovarajućim terapijskim postupcima ili drugim zahvatima zasniva na laboratorijskoj dijagnostici koju provode medicinski laboratoriji. Ona predstavlja temelj bilo kakve medicinske dijagnoze i, u konačnici, terapije. Naime, rezultati njihovih ispitivanja su od presudne važnosti za oboljelu osobu jer se na temelju rezultata ispitivanja medicinskih laboratorija određuje daljnje liječenje oboljelih osoba.

Zašto je od velike važnosti odabrati pravi akreditirani laboratorij

Medicinski laboratoriji provode ispitivanja vezana uz kontrolu ljudskog zdravlja. Poliklinika Synlab Hrvatska nudi pacijentima nekoliko tisuća laboratorijskih pretraga, od onih najjednostavnijih, pa sve do najsofisticiranijih. Synlab Hrvatska u potpunosti je pripravan udovoljiti potrebama i zahtjevima svih pacijenata, liječnika, poliklinika i ostalih zdravstvenih ustanova bez obzira na vrstu i veličinu.

U laboratorijskoj struci kvaliteta, pouzdanost i točnost su uvijeti bez kojih se ne može. Stoga su gotovo svi laboratoriji unutar Synlaba akreditirani prema ISO normi 15189.

Synlab Hrvatska je u srpnju 2010. godine, nakon opsežnih priprema dobio akreditaciju prema HRN EN ISO 15189 za medicinsko-biokemijski laboratorij. To je prva akreditacija dodijeljena jednom privatnom biokemijskom laboratoriju u Hrvatskoj, koji je zadovoljio kriterije te zahtjevne norme. Na taj način stali smo uz bok velikim, akreditiranim, bolničkim biokemijskim laboratorijima u Zagrebu te brojnim biokemijskim laboratorijima diljem Europe.

Izvrsnost naših usluga potvrđena je provođenjem svakodnevne kontrole kvalitete rada kao i sudjelovanjem u zakonski obveznoj vanjskoj kontroli kvalitete u Hrvatskoj, putem Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM).

Synlab Hrvatska – poliklinika sudjeluje i u međunarodnoj kontroli kvalitete, Instand. Sudjelovanje u svim programima kontrole kvalitete potvrđeno je certifikatima.

Radom na kvaliteti Synlab daje pozitivan primjer partnera u pružanju svih vrsta zdravstvenih usluga na domaćem i međunarodnom tržištu čiji su sastavni dio laboratorijske analize.

“Oslonite se na kvalitetu i snagu sustava poliklinike Synlab Hrvatska, jer ste upravo vi u našem fokusu. Naša politika kvalitete stvara dodatne vrijednosti kroz ‘žive’ aktivnosti; želimo pacijente potaknuti na interakciju sa zdravstvenim sustavom u svrhu poboljšanja kvalitete zdravstvenih usluga”, poruka je stručnjaka poliklinike Synlab Hrvatska.

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo