Zašto se mamurluk pogoršava s godinama? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zašto se mamurluk pogoršava s godinama?

Proslavili ste ulazak u 2014. u stilu i ispaštali zbog toga. Čini li vam se da je nekoć pijanstvo bilo lakše podnijeti kada ste imali manje godina?

Prava je istina da vam se nema što činiti: mamurluk je teži s godinama! Koja je prijelomna granica? Stručnjaci tvrde 40. Naime, u to vrijeme naše tijelo mijenja mišiće koji imaju sposobnost apsorbiranja alkohola za masnoću, a istovremeno tijelo sadrži manje vode, što olakšava dehidraciju jer se alkohol dulje zadržava u krvi.

Mamurluk je reakcija tijela na previše alkohola. Previše čaša alkoholnog pića prodrmat će vaš živčani sustav, poremetiti moždane kemikalije i prouzročiti glavobolju, vrtoglavicu i mučninu. Ako i povraćate, u paketu ide i dehidracija.

Vrlo jednostavno, svi se učinci alkohola pojačavaju s godinama. Sastav tijela se mijenja s dobi, jer opada mišićna masa koja upija alkohol, a povisuje se udio masnoće. Jednako tako s godinama jetra sve teže može razgraditi toksine iz alkohola, tj. kemikalije koje produljuju osjećaj mamurluka, jer se jetra volumenom blago povećava, a gubi svoju učinkovitost. Naime, većina alkohola razgradi se u jetri, a kako ona postane manje učinkovita, postajemo osjetljiviji na alkohol.

U svjetlu raznih recepata za mamurluk, odlučili smo stati na kraj onima neprovjerenima!
Saznajte što pali, a što su bapske priče za glavobolju jutro nakon što pretjerate s pićem: Opijanje i mamurluk: Što pali, a što je bapska priča?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo