Zdravlje

Zdravlje

Zašto su muškarci vjerni?

Ključnu ulogu za vjernosti ima hormon oksitocin, zbog kojeg se muškarcu njegova partnerica, u odnosu s drugim ženama čini atraktivnijom, zaključuju voditelji studije sa njemačkog fakulteta u Bonnu.

Istraživači su okupili 40 heteroseksualnih muškaraca koji su živjeli s partnericom i redovno im davali sprej za nos koji sadrži oksitocin. Promatrali su utjecaj hormona na njih i i rezultate objavili u stručnom časopisu “Proceedings“.

“Hormon sreće” odgovoran za monogamiju

Monogamija je raširena među ljudima i to je ono što nas razlikuje od ostatka sisavaca. , upozorava voditelj istraživanja Rene Hurlemann sa sveučilišne klinike u Bonnuz te dodaje da je znanstvenicima već dulje vrijeme enigma zašto je to tako. Otkrili su da muškarci s visokim postotkom oksitocina u mozgu svoju partnericu u usporedbi s drugim ženama doživljavaju kao privlačniju i poželjniju. To znači da je spomenuti hormon možda zaslužan za vjernost i monogamiju.

“Hormon ljubavi” se također brine im se pri pogledu na vlastitu partnericu upali centar u mozgu za nagradu! No, pri pogledu na kolegicu ili poznanicu te rakcije nema!

“Ovaj biološki mehanizam djeluje slično kao droga“ zaključuje Hurlemann. Pojašnjava razlog zašto se partneri tako često dodiruju  “Na taj način se održava visoka razina oksitocina s kojim se učvršćuje veza.”

Drugi put kad vam partner kaže da ste mu najljepša na svijetu, vjerujte mu!

A. Abrahamsberg

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo