Zašto vas svrbi koža? Imamo 5 najčešćih razloga (i rješenja) - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zašto vas svrbi koža? Imamo 5 najčešćih razloga (i rješenja)

Shutterstock

Svrbež kože je neugodan, iritabilan osjećaj zbog kojega se želite počešati. Čini se jednostavno – kada vas svrbi počešete se. No, svrbež kože, odnosno pruritus, može imati niz uzroka.

1. Suha koža

Koža je često suha za vrijeme hladnih i zimskih dana, ali pojavljuje se i za vrijeme visokih temperatura. Kožu bi trebalo češće hidratizirati kako biste prevenirali pojavu svrbeža. Osjećaj se uglavnom javlja na nogama, rukama i trbuhu, a vrlo lako nestaje promjenom životnoga stila.

Pojačano ispadanje kose: Dermatologinja otkriva koji tretmani dokazano pomažu

2. Dermatitis

Glavni uzroci dermatitisa su spojevi koji izazivaju iritacije i alergije. Kontaktni dermatitis nastaje u kontaktu s alergenima poput deterdženta, sapuna, kozmetike i sintetičkih mirisa. Može izgledati kao osip ili kao opeklina, a uglavnom je na rukama. Svrbež može biti i vrlo jak te je koža crvena i upaljena, a ponekad može i peći. U tom slučaju posjetite liječnika.

3. Alergije

Alergije također vrlo čest uzrok svrbeža kože. Možete osjetiti svrbež na svim dijelovima tijela, odnosno na onom na kojem dođe do alergijske reakcije.

Alergija na mačju dlaku uglavnom ima reakciju svrbeža na licu, vratu i gornjem dijelu prsa, dok se alergija na pse javlja nakon draganja, a još češće nakon kontakta sa psećom slinom. Osip se može pojaviti bilo gdje na tijelu. 

Netolerancija na određenu vrstu hrane izaziva reakciju svrbeža uglavnom na nosu, odnosno upale se sinusi te postanu bolni i svrbe. Uglavnom sve alergije izazivaju svrabež poput onih na mlijeko, lijekove, sunce i biljke.

Isprobajte piling od limuna i morske soli koji će vaša koža obožavati

4. Psorijaza

Psorijaza je kožni poremećaj koji uzrokuje ubrzani razvoj stanica na površini kože. Koža se tada zadeblja, a simptomi su svrbež, suhoća i crvene mrlje. Ne postoji adekvatno liječenje za ovu bolest, ali rano otkrivanje može omogućiti oboljelom da se podvrgne tretmanima koji zasutavljaju rast stanica kože te im pružaju olakšanje.

5. Lijekovi

Reakcija na neke lijekove, poput antibiotika, može rezultirati osipom i osjećajem svrbeža po većoj površini tijela.

Iako su neki od razloga bezopasni, drugi su ipak vrlo opasni za zdravlje i život te bi bilo najbolje kada primijetite svrabež i mrlje po tijelu da odmah posjetite liječnika. 

Znamo 5 anti-age tajni koje dermatologinje otkrivaju samo najboljim prijateljicama

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo