Zdravlje

Zdravlje

Zeleni, smeđi ili bijeli – boja voska iz uha može otkriti od čega bolujete

Shutterstock

Zdrava i pravilna higijena uključuje sve od pranja zubi pa do čišćenja uha. Ne znaju svi da vosak koji se u ušima nalazi ima protektivne funkcije a njegov izgled može otkriti kakvog ste zdravlja.

Vosak štiti i vlaži kanale u uhu te sadrži specijalne kemikalije koje se bore protiv infekcija koje mogu ošteti kožu unutar uha. 

Vosak se može razlikovati bojom, teksturom i mirisom. Odredite boju i pogledajte što može značiti:

Zeleni vosak: Nemate se zbog čega brinuti jer ova boja nije simptom nikakvih oboljenja. Ako živite u gradu gdje je zrak zagađen i puno je smoga, boja voska zna poprimiti zelenu boju. 

Krvavi tragovi u vosku: Ako prijetite tragove krvi možda ste oštetili opnu bubnjića a u tom je slučaju on podložan upalama zbog kojih može nastradati i sluh. 

Što je to pareza facijalisa, kako ju prepoznati i kako rehabilitirati?

Smeđi vosak: Smatra se kako ova boja voska upućuje na to da ste proživjeli jako stresno razdoblje. Ako primijetite  smeđi vosak najbolje bi bilo uzeti par dana bolovanja te provjeriti je li se boja promijenila.

Bijeli vosak: Ovo upućuje na manjak vitamina u tijelu, posebno željeza i bakra. Savjetuje se konzumacija graška i zobene kaše koji sadrže velike količine ovih nutrijenata. 

Vosak neugodnog mirisa: Velike su šanse da se radi o infekciji uha. Ako imate osjećaj i da vam nešto “pucka” u uhu, svakako posjetite liječnika.

Vodenasti vosak: Normalan vosak je kompaktan, a ako primijetiti u njemu tekućinu vjerojatno se radi o početku infekcije. 

Horoskopski znak određuje zdravstvene probleme

Crni vosak: Nema razloga za brigu, ali ako vas uho svrbi i to bez prestanka, posjetite liječnika jer se može raditi o gljivičnom oboljenju. 

 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo