Zdravlje

Zdravlje

Želite bolju koncentraciju? Probajte s jogom!

Čini se da su se nakon prakticiranja joge ispitanici mogli lakše usredotočiti, brže i lakše procesuirati informacije te naučiti nešto novo učinkovitije nego nakon aerobne tjelovježbe.

Znojenje u teretani je korisno za zdravlje, ali nije učinkovito kao joga kada je u pitanju smirivanje uma i koncentracija, zaključili su kineziolozi Sveučilišta Wayne State iz Detroita u SAD-u.

Oni su pratili skupinu ispitanika koji su prvo vježbali jogu: zauzimali su položaje prema vodstvu instruktora, nakon čega je uslijedila meditacija, prilikom koje su se usredotočili na držanje i duboko disanje.

Isti su ispitanici kasnije odradili 20-minutni trening na traci za trčanje, a stručnjaci su ustanovili kako se ispitanici teže mogu koncentrirati na mentalne zadatke nakon džogiranja nego nakon vježbanja joge.

“Čini se da su se nakon prakticiranja joge ispitanici mogli lakše usredotočiti, brže i lakše procesuirati informacije te naučiti nešto novo učinkovitije nego nakon aerobne tjelovježbe. Disanje i meditacijske vježbe imaju cilj smiriti um i tijelo te držati misli koje distraciraju podalje, dok se osobe usredotočuju na tijelo, držanje i disanje”, objasnila je profesorica kineziologije Neha Gothe, voditeljica studije.

Prema njenom timu, mnogo je faktora koji se odvajaju za vrijeme prakticiranje joge koji mogu utjecati na rezultate i pospješiti mentalno stanje osoba. Najvjerojatnije je riječ o opuštanju zbog meditacije koje pojačava osjećaj samosvijesti, tvrdi Gothe.

Ako se i vi želite okušati u jogi, pogledajte našu rubriku TV joga u kojoj predstavljamo razne vježbe ili pronađite joga centar u Zagrebu po svojoj mjeri.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo