Zdravlje

Zdravlje

Želite prespavati cijelu noć? Možda bi trebali izbjegavati jedan popularni suplement

Miran san potreban je svima jer se tijelo preko noći odmara nakon naporne i stresne svakodnevice kako bi se mogli kvalitetno suočiti s dnevnim izazovima i obavezama.

U želji da se dobro naspavate sigurno ste koji put posegnuli za melatoninom u nadi da će vam pomoći? To nije neuobičajeno, a taj je suplement od kad traje pandemija postao sve popularniji, a čini se i da je puno onih koji su povećali dozu koju uzimaju. Melatonin je hormon kojeg prirodno proizvodi epifiza, malena žlijezda veličine graška smještena u sredini mozga. Osim utjecaja na san, melatonin posjeduje i antioksidativno djelovanje, a koristi se i kao provjerena i tražena anti-aging supstanca. Posljedica povećanja razine melatonina u krvi je pospanost i s vremenom utonuće u san. No danas stručnjaci imaju nešto više za reči o korištenju ovog suplementa. 

Zašto vam melatonin neće pomoći da spavate cijelu noć? 

Prije svega zato što je melatonin hormon kojega proizvodi tijelo, a govori nam da je vrijeme za počinak i može koristiti da steknemo naviku  odlaska u krevet svaki dan u isto vrijeme. No ne postoje konkretni dokazi koji kažu da melatonin povećava kvalitetu sna. 

Psihijatar Robert Rountree je naveo kako melatonin radi jednu stvar jako dobro a to je upravo signalizacija mozgu da je vrijeme za spavanje, ali nije tako dobar za održavanje sna. 

Isto tako je vrlo važno biti jako oprezan kada se koriste suplementi s hormonima. Dr. Seema Bonney dodaje da je važno znati da se radi o hormonu, a korištenje bilo kojeg hormona svakodnevno može smanjiti proizvodnju hormona u tijelu. 

Želite znati tko su najsretniji ljudi na svijetu? Oni koji prakticiraju ove 3 navike

Što koristiti umjesto melatonina? 

Ako želite koristiti suplemente koji će vam pomoći da spavate cijelu noć, razmislite o tome da koristite magnezij koji podržava kvalitetu sna.

Namirnice koje sadrže magnezij

Kako razina magnezija u krvi fiziološki pada u ranim jutarnjim satima, velika je vjerojatnost da će manjak magnezija izazvati probleme u kasno doba noći. Uzimanje preparata koji sadrže magnezij može pomoći, naveo je Tomislav Živko mag.pharm.dipl.ing.agr. Te pojasnio:

“Bilo bi dobro uvesti u prehranu hranu koja sadrži veće količine ovog minerala. U prvom redu to bi bili orašasti plodovi i sjemenke (sezam, badem, orasi, kikiriki), mahunarke (grah, soja, slanutak), integralne žitarice, banane, suho voće i tamna čokolada. Od velike pomoći može biti i magnezijev klorid. Preparate magnezija najbolje je uzimati uvečer kako bi se spriječio pad razine magnezija u ranim jutarnjim satima. Na taj način omogućava se učinkovita noćna zaštita i sprječava pojava bolnih grčeva u listovima, uz miran san. Magnezijev klorid također možemo uzimati i transdermalno (preko kože), u obliku gelova, krema, losiona za lokalno nanošenje na kožu. Također magnezijev klorid može biti i sastavni dio kupki za opuštanje, te može poslužiti prilikom izrade šumećih kuglica. Magnezij dokazano doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava te smanjenju umora i iscrpljenosti.”

Omiljeni ginekolog na godišnjem: Nekoliko tisuća žena ima moj broj mobitela i dostupan sam im i na odmoru

Bez kvalitetnog sna nema ni kvalitetnog dana

Poteškoće sa spavanjem mogu se javljati u obliku problema s usnivanjem, problema s prosnivanjem (održavanje spavanja), prerano buđenje, ranije nego li je željeno, otpor prema odlasku na spavanje kako je predviđeno. 

“Dnevni simptomi koji se javljaju su umor, dnevna pospanost, poremećaj koncentracije i pažnje, poremećena socijalna, obiteljska, profesionalna ili akademska izvedba, promjena raspoloženja (iritabilnost), bihevioralni problemi (hiperaktivnost, impulzivnost, agresivnost), poremećaj motivacije odnosno nedostatak inicijative, sklonost greškama ili nezgodama, opterećenost ili nezadovoljstvo spavanjem.”, pojasnila je za Ordinacija.hr, Petra Nimac Kozina, dr med, spec. neurolog.

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo