Zdravlje

Zdravlje

Želite prestati pušiti? Riblja ulja bi mogla biti od velike pomoći

Znanstvenici su nakon istraživanja zaključili da pušenje smanjuje razinu omega-3 masnih kiselina u mozgu što pušačima otežava da se odupru želji za cigaretom.

Autor studije Dr. Sharon Rabinovitz Shenkar, sa sveučilišta Haifa u Izraelu, kaže: “Supstance i lijekovi koji se trenutno koriste kao pomoć za prestanak pušenja ne daju najbolje rezultate te ostavljaju nuspojave s kojima se nije lako nositi.” Dodaje da rezultati ove studije pokazuju da manjak omega-3 masnih kiselina onemogućuje komunikaciju među živcima odgovornim za osjećaj zadovoljstva i sreće. Taj nedostatak utječe na područja mozga koja su odgovorna za osjećaj za nagradu i donošenje odluka, a vrlo su važni za ovisnost, pa tako manjak omega-3 masnih kiselina otežava pušačevom tijelu da se suoči s čežnjom za drugom cigaretom.

Kod ispitanika koji su 30 dana konzumirali omega-3 masne kiseline smanjila se želja za cigaretom za 11 posto  – iako nisu upitani da promijene svoje pušačke navike.

“Rezultati ovih istraživanja upućuju da konzumacija omega-3 masnih kiselina, koji su dostupni i nemaju skoro nikakvih nuspojava, smanjuju želju za cigaretom i tako olakšavaju prestanak pušenja:” pojašnjava Dr Rabinovitz Shenkar te dodaje: “Prethodne su studije pokazale da je disbalans omega-3 masnoća u tijelu odgovoran i za mentalno zdravlje, depresiju i borbu sa stresom.”

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo