Zdravlje

Zdravlje

Žene emotivnije pristupaju pušenju

Baš kao što su u većini stvari različiti, tako se muškarci i žene razlikuju u svojim “motivima” pušenja cigareta.

“Krvna slika” pušenja

Dnevno se u Zagrebu popuši 10 milijuna cigareta od kojih nastane 140 kilograma katrana. Stoga i ne čudi da krvožilne bolesti predstavljaju najveći javno zdravstveni problem suvremenog svijeta, a pušenje jedan od najvećih čimbenika rizika koji dovodi do krvožilnih bolesti.

Od oko pet milijuna osoba koje svake godine umru zbog tegoba povezanih s duhanom 1,5 milijuna su žene. Ako se ne poduzmu hitni koraci, konzumacija duhana mogla bi ubiti više od osam milijuna osoba do 2030. godine, a od tog broja će 2,5 milijuna biti žene, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija.

Baš kao što su u većini stvari različiti, tako se muškarci i žene razlikuju u svojim “motivima” pušenja cigareta. Dok nikotin promovira agresiju u muškaraca, on na žene djeluje umirujuće. Naime, žene puše jer ih to opušta i pomaže im riješiti se stresa, tvrdi liječnica opće medicine Vidya Counto. Također biraju pušiti zbog drugih razloga: uživaju u pogledu na dim cigarete ili u interakciji s drugim osobama dok puše cigarete.

Za razliku od muškaraca, one češće puše u skupini, primjerice za vrijeme pauze na poslu, dok muškarci u pravilu puše sami. Mnoge će žene prigrliti pušenje kada žele smršavjeti jer ono smanjuje apetit.

Muškarci popuše veći broj cigareta nego žene: oko 15 posto pušača popuši više od 24 cigarete dnevno, usporedno s osam posto pušačica.

Ukupno devet posto ženske populacije puši, usporedno s 40 posto muškaraca!

Zdravlje

Oba spola izložena su povišenom riziku od mnogih bolesti. Otprilike polovica pušača umrijet će od neke bolesti povezane s ovom nezdravom navikom, tvrde stručnjaci Američke udruge za rak. Muškarci prosječno umiru 13,2 godine prije ako puše, a žene 14,5 godina prije.

Muškarci se mogu suočiti s padom spolne moći, pa čak i izazovima plodnosti, dok su pušačice izloženije povećanom riziku od krvožilnih bolesti – posebno ako koriste oralnu kontracepciju. Također imaju povišeni rizik ranog ulaska u menopauzu, raka vrata maternice, prijeloma kostiju ili problema s reproduktivnim sustavom.

Dim cigareta, ali i cigara i lula, štetan je za zdravlje srca, arterija i pluća. bitno je napomenuti da pušači ovom lošom navikom predstavljaju i zdravstvenu prijetnju svima oko sebe, s obzirom da pasivno pušenje godišnje ubije 600.000 osoba diljem svijeta. Porazni podaci pokazuju kako jednu trećinu ubijenih čine djeca! Ona su, navodi Svjetska zdravstvena organizacija, često izložena dimu u vlastitom domu.

Pušenje se smatra odgovornim za više od trećine slučajeva reumatoidnog artritisa te više od 50 posto slučajeva kada su u pitanju osobe genetski predisponirane ovoj bolesti.

Želite prestati pušiti?

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste razne metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka Kalapoša. Njegov “Alfa Victus program” preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Riječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s djelovanjem na
podsvijest u trajanju od 40 minuta. Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski CD.
CD možete kupiti pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo