Zdravlje

Zdravlje

Život nakon infarkta srca

Sjetite se samo glumca Martina Sheena. Na snimanju filma ”Apokalipsa sada” udario ga je teški infarkt. To je bilo 1979. Još uvijek radi i napravio je blistavu i cijenjenu karijeru. Jer, kad vas tresne srčani udar i preživite ga, po mišljenju liječnika spadate u onu sretniju grupu. Oni, manje sretni, izvukli su ”iznenadnu srčanu smrt”.

kNa stjenci krvne žile nalaze se suženja uzrokovana taloženjem masnoća. Kao posljedica stresa krvna žila se stisne, rub nataložene masnoće pukne i uzrokuje “izlijevanje” masnoća u krv. Na to reagiraju trombociti i zatvore krvnu žilu, a sve u najboljoj namjeri kako bi spriječili daljnji prodor “stranih tijela” u krv. Tromb zatvara preostali otvor i taj dio srca ostaje bez kisika i hrane.

Budući ste i dalje živi, očito je ostatak srčanog mišića preuzeo sav posao, a žile su napravile kolaterale, našle nove putove za hranjenje srca.

Jer srce je nevjerojatni organ, teško ga je pokvariti. Za to su potrebne godine i godine zlostavljanja, potpomognute genetskim nasljeđem i svakodnevnim stresom.

Visoki krvni tlak zanemaren godinama, pušenje, visoka vrijednost lošeg, LDL kolesterola u krvi, loša i neredovita prehrana, pretjerana tjelesna težina, nedostatak fizičke aktivnosti, a i genetika mogu dovesti do srčanog udara.

Zato je glavna “terapija” ujedno i prevencija!! Redoviti sistematski pregledi, osnovni su put uspjeha izbjegavanja srčanog udara. Zapamtite, ni povišeni krvni tlak a niti povišeni kolesterol “ne bole”, ne možete ih osjetiti, a prvi simptom gore navedenih bolesti često je srčani ili moždani udar. Zato, redovito se kontrolirajte.

kA što kada smo ga već preživjeli!?

Promijenite način života! Redovno se i zdravo hranite! Pod tim ne podrazumijevam odreći se crvenog mesa, špeka i čvaraka do kraja života, jer tada biste se osjećali točno kao u onom starom vicu; ne živite duže ali vam se tako čini jer je dooosaaadno!!

Jedite sve, priuštite si sve ali u malim količinama, jednom ili dva puta mjesečno!

U međuvremenu slušajte savjete liječnika, držite se zadane dijete, kontrolirajte tjelesnu težinu i krvni tlak.

Fizička aktivnost! Usudite se, ali ne do zamišljenih granica. Samo do granica koje vam postavlja vaše tijelo. Ako se osjetite umornim, stanite! Ali usudite se pomalo, lagano i pomicati te granice. Ako su na meteorološkom izvješću samo oni “namršteni” smajlići i vi se osjećate točno tako, ne idite nigdje. Ostanite kod kuće, čitajte ili pogledajte najnoviju epizodu sapunice. Opustite se.

Pušenje je zabranjeno! Čak i pasivno! Kada bi znali koliku štetu učini samo jedna cigareta ne biste nikada više zapalili.

kMaknite stres. Ha, ha, ta mi je dobra! No, ako već ne možete isključiti TV kada je na programu dnevnik, radite nešto drugo što vas ispunjava pozitivnom energijom. Budite nasmijani! Smijeh liječi! Pojednostavnite si život! Riješite situacije koje vi možete riješiti, a prestanite brinuti o onome što ne možete promijeniti!

Redovne kontrole kod svoga liječnika i redovno uzimanje terapije se podrazumijevaju!

I, na kraju, kao kardiolog, molim vas, nemojte eksperimentirati s lijekovima! “Htio sam probati kako će mi biti bez tog lijeka, jer već uzimam 5 vrsta!” Vjerujte, svih 5 ili 7 vrsta lijekova je potrebno kako bismo vašu kvalitetu života održali na nivou na kojem je bila prije srčanog udara ili vrlo blizu tome. Nemojte nam “pomagati”!  

No budite uvjereni kako će stvarna promjena vaših životnih navika skoro sigurno smanjiti količinu potrebnih lijekova.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo