Zdravlje

Zdravlje

Zmije su oko nas i ovo proljeće

U proljetnom razdoblju zmije se okupljaju u veće skupine i vrlo su aktivne te ih ljudi češće i viđaju. Iako se radi o posve prirodnoj povećanoj aktivnosti, česte su dojave i pritužbe o čudnim najezdama zmija, stoji u novostima Državnog zavoda za zaštitu životinja.

Proljeće je stiglo i vrijeme je kada zmije počinju izlaziti iz zimskog mirovanja. Prvo započinju ritualne borbe mužjaka kako bi utvrdili svoju dominaciju na određenom području. Zatim se mužjaci počinju udvarati ženkama tako što slijede njihov miris te ih stimuliraju nježnim dodirima tijela, a na posljetku slijedi i parenje. Zbog ovisnosti o sunčevoj energiji većina vrsta zmija aktivna je danju kada se uglavnom griju na otvorenim osunčanim površinama.

Zmije su prisutne na Zemlji već više od 100 milijuna godina, a danas s preko 2900 opisanih vrsta nastavaju sve kontinente osim Antarktike. Razvile su se od gušterolikih dinosaura, što dokazuju i rudimentarni ostatci udova boa i pitona. Kao skupina, uspjele su naseliti vrlo širok spektar staništa, od pustinja i tropskih šuma pa sve do hladnih tundra polarnog pojasa. Manji broj vrsta živi čak i u vodama toplih tropskih mora.

U Hrvatskoj žive tri otrovnice

U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug), dok je preostalih 12 neotrovno i neopasno. Sve vrste su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode pa ih se ne smije namjerno ozljeđivati i ubijati. Zabranjeno je i njihovo uznemirivanje, hvatanje i držanje u zatočeništvu.

Prilikom posjeta prirodi treba nositi duge hlače i više cipele kako bi se noge zaštitile od ugriza. Treba paziti kuda se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje se želi sjesti.

U slučaju susreta sa zmijom, najbolje je pokušati ju zaobići ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije tla te ih udaranje u tlo plaši.

Želite li zmiju fotografirati, to treba učiniti polako, bez naglih pokreta i bez približavanja na udaljenost manju od dviju duljina njezina tijela.

Kako se ponašati u slučaju ugriza?

U slučaju otrovnog zmijskog ugriza zmiju ne treba pokušati ubiti ili uhvatiti, kako bi se odnijela liječniku, jer bi pri tome mogla ponovno nekoga ugristi. Liječnici vrlo dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice, a točno određivanje vrste nije potrebno jer se za ugrize svih triju naših otrovnica primjenjuje isti protuotrov. Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva te ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Dobro bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja, a osobu treba što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove ili nazvati Hitnu pomoć na brojeve 94 ili 112.

Preuzmite:

Brošura (PDF)

Poster otrovnice (PDF)

Poster neotrovnice (PDF)

Izvor: Državni zavod za zaštitu životinja

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo