Zdravlje

Zdravlje

Znate li čemu služi himalajska sol?

Foto: Shutterstock

Himalajskoj soli često se pripisuju gotovo čudotvorna svojstva – navodno je to najzdravija sol na Zemlji.

Iskopava se u rudnicima u Pakistanu, u podnožju planinskog lanca Himalaja, a prepoznatljiva je po ružičastoj boji. Za himalajsku sol tvrdi se da je načišća na svijetu zato što potječe iz pramora (drevnog mora), a milijunima godina kristalizirala se unutar Himalaja zaštićena snijegom i ledom od bilo kakvih vanjskih utjecaja. Himalajska sol navodno ima najbolji omjer različitih minerala koji su u potpunosti očuvani zato što se sol proizvodi tradicionalnim postupcima bez industrijske prerade.

Pomaže protiv alergija?

Na “kilometarskom” popisu povoljnih utjecaja himalajske soli na zdravlje je antihistaminski (protualergijski) učinak, čišćenje i jačanje dišnog sustava, poboljšanje probave i detoksikacija. Također se smatra da himalajska sol poboljšava rad živčanog sustava i djeluje antistresno, da uravnotežuje krvni tlak i razinu šećera u krvi, da održava kosti čvrstima, pomaže kod reume i kožnih bolesti, jača libido…

  • Himalajska sol može se koristiti za inhalacije (kod upala sinusa, uha i grla), a blagotvorni su i oblozi te ispiranje otopinom himalajske soli, npr. kod upala očiju i afti u ustima.
  • Preporučuje se i nasipati sol na četkicu za zube te istrljati zube i desni.
  • Kupke od himalajske soli preporučuju se za detoksikaciju i lakše mršavljenje te kod kožnih bolesti.
  • Za pročišćenje kože pripravlja se piling od himalajske soli pomiješan s baznim i eteričnim uljima.
  • Tvrdi se da himalajska sol zagrijavanjem ionizira i pročišćuje zrak te da uklanja štetna elektromagnetska zračenja, pa su popularne svjetiljke i svijećnjaci koji se izrađuju od himalajske soli.
  • Himalajska sol također se koristi u kulinarstvu kao začin jelima.

Znate li što će vam se dogoditi ako izbacite sol iz prehrane?

Dok himalajsku sol neki proglašavaju supernamirnicom, drugi kažu da za to nema dokaza. Primjerice, na portalu Dokazi u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, navedeno je da pretraživanjem različitih baza znanstvene literature nisu pronađene studije o himalajskoj soli te da se tvrdnje o tome da je himalajska bolja od obične kuhinjske soli ne temelje na znanstvenim dokazima.

Zdrave i ukusne zamjene za sol – začinsko bilje, alge i sjemenke    

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo