Zdravlje

Zdravlje

Znate li kako shizofrenija utječe na misli? Prepoznajte simptome i glavne karakteristike ove bolesti

Shizofrenija se javlja krajem adolescencije, kod muškaraca najčešće oko osamnaeste godine a kod žena oko dvadeset pete godine. U svijetu i kod nas od te bolesti boluje nešto manje od jedan posto stanovnika.

Što je shizofrenija?

Vrsta je to psihotičnog, kroničnog duševnog poremećaja. Često se dogodi da je to bolest koja traje cijeli život i može značajno smanjiti funkcioniranje. Tu dijagnozu u pravilu ne postavljamo kod jednog pregleda, ili čak i nakon prve psihotične epizode nakon koje se čovjek oporavi. Dijagnoza se postavlja na temelju detaljnog uzimanja podataka, kliničkog dojma i podataka dobivenih od okoline, pojasnio je psihijatar, dr. Igor Girotto.

Tko može dobiti shizofreniju?

Na žalost i muškarci i žene. Shizofrenija se javlja krajem adolescencije, kod muškaraca najčešće oko osamnaeste godine, a kod žena oko dvadeset pete godine.

Koji su simptomi?

Simptomi uključuju:

  • Halucinacije
  • Deluzije
  • Katatoniju

Neki simptomi, poput gubitka volje za svakodnevnim životom, mogu oponašati depresiju.

Kako utječe na misli?

Osobe sa shizofrenijom imaju problema s organiziranjem svojih misli ili uspostavljanjem logičkih objašnjenja. Oni mogu čuti glasove, vidjeti slike, ili vjerovati da netko drugi kontrolira njihove misli. Svaki od ovih događaja može

Ovo bolest na čovjeka utječe na razne načine, pa tako oboljela osoba može govoriti bez smisla ili izmišljati riječi. Mogu biti razdražljivi i ne pokazivati emocije.

Što je uzrokuje?

Znanost još uvijek ne zna razlog. Geni, iskustvo, mjesto stanovanja… Sve može biti uzrok. Teorije o uzrocima uključuju i promatranje koliko su određeni dijelovi mozga aktivni isto kao postoje li problemi s dopaminom.

Kašnjenje – psihološka objašnjenja

Kako se postavlja dijagnoza?

Ne postoje laboratorijski testovi koji bi otkrili šizofreniju, pa se liječnici služe najčešće onime što je nasljedno u obitelji.

Dijagnoza se postavlja na temelju detaljnog uzimanja podataka, kliničkog dojma i podataka dobivenih od okoline, pojasnio je dr. Girotto.

Ponašanja poput isključivanja okoline iz života ili pojavljivanje stalnih sumnji jesu simptomi ali ne dovoljni za dijagnozu shizofrenije.

Kako se liječi?

Proces je dugotrajan, a osnova su antipsihotici koji reguliraju strukture u mozgu koje su pod utjecajem dopamina i smanjuju simptome poput čudnih misli, halucinacija i deluzija.

Što kad netko u obitelji ima shizofreniju?

Za oboljele osobe održavanje stabilnih odnosa može biti dosta problematično. Čudne misli i ponašanje može odbiti prijatelje, suradnike i članove obitelji. Tretman lijekovima i terapija od strane stručnjaka mogu pomoći. Ako ste bliski sa nekim tko ima šizofreniju možda biste mogli razmisliti o tome da se priključite grupama koje će vama ponuditi podršku i razumijevanje cijele situacije.

Što se zbiva kad nas netko napusti?

A. Abrahamsberg

Foto: SHutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo