Znate li kakvo nas vrijeme očekuje ovog proljeća?

kisobran, sunce, dijete s kisobranom, shutterstock

Proljeće će biti prosječno toplo uz manju količinu oborona od prosječne.

Iako smo imali prilike vidjeti najave kako će ovo proljeće biti "najkišovitije proljeće svih vremena, praćeno poplavama", ovakva informacija ne nalazi uporište u službenoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Toplo i suho

Prema prognostičkim materijalima koje DHMZ preuzima od Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) u Velikoj  Britaniji, a na temelju kojih se izrađuju službene sezonske prognoze vremena na DHMZ-u, predviđa se da će proljeće 2015. u Hrvatskoj biti uglavnom prosječno toplo ili toplije od klimatološkog srednjaka uz prosječnu, ponegdje čak i manju količinu oborine od uobičajene.

Tako će temperature u razdoblju od ožujka do svibnja biti u granicama prosjeka ili čak više od njega, pogotovo u travnju i svibnju, "uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. To ne znači da u navedenim mjesecima ne može biti razdoblja hladnijeg vremena, moguće i s izraženijim negativnim odstupanjima od uobičajenih srednjih vrijednosti", tvrdi Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

S druge strane, sezonska količina oborina predviđa se oko prosjeka ili ponegdje manja od njega. To također ne znači da tijekom prognostičkog razdoblja ne može biti dana s izraženijom oborinom, ali i razdoblja bez oborina (signal za manjak oborina npr. postoji u ožujku).

Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!