Zdravlje

Zdravlje

Znate li koja vam opasna bolest prijeti ovisno o vašoj krvnoj grupi? Provjerite

Može li krvna grupa predvidjeti rizik od nastanka bolesti?

Iako vas krvna grupa može staviti u rizičnu skupinu od određenih stanja, ništa nije definitivno, navodi dr. Douglas Guggenheim te pojašnjava da je dobro biti svjestan načina na koje krvna grupa može utjecati na zdravlje, ali je jednako važno ići na redovite preglede kod liječnika kako bi se održao zdrav stil života.

Bolesti srca

Osobe koje imaju krvnu grupu AB ili B imaju veći rizik da će se kod njih razviti bolesti srca. Dr. Glenn Ramsey kaže kako od 8 glavnih krvni grupi, osobe koje imaju 0 imaju i najmanje rizika za razvojem bolesti srca. Oni koji imaju AB i B su u najrizičnijoj skupini od, što može biti rezultat više upala kod ove krvne grupe. Zdrav i kvalitetan stil života je apsolutni prioritet kod ove krvne grupe.

Pazite što jedete

Kada govorimo o ribi, odmah se spominje zaštita od bolesti srca,  s obzirom na to da je riječ o rudniku omega-3 masnih kiselina koje štite ovaj vitalni organ. Redovitom konzumacijom ovih kiselina možete sniziti tlak i spriječiti zgrušavanje krvi. Dvije porcije ribe tjedno smanjit će vaš rizik od smrti zbog srčanog udara za jednu trećinu! Isplati se tu i tamo pojesti ribe kao što su tuna, losos, sleđ ili sardine.

Demencija

Istraživanja su pokazala kako osobe s krvnom grupom AB imaju i do 82 posto veće šanse da će se kod njih razviti demencija, ako je usporediti s drugim krvnim grupama.

“Naša je studija promatrala krvne grupe i kognitivne probleme, ali nekoliko je studija pokazalo kako faktori poput krvnog tlaka i kolesterola te dijabetesa jesu rizični za razvoj demencije i kognitivnih poteškoća”, navodi Mary Cushman, dr. te dodaje kako je krvna grupa povezana s vaskularni problemima kao što je moždani udar i srčani udar ali je i dalje potrebno još istraživanja kako bi se rezultati potvrdili. Hrana je opet dobra mjera prevencije pa obratite pažnju da uvijek pri ruci imate zeleno lisnato povrće, korjenasto i ostalo povrće, orašaste plodove (bademi, lješnjaci, orasi..), bobičasto voće, grahorice (mahunarke), cjelovite žitarice, riba, perad, maslinovo ulje i vino, te izbjegavajte “5 nezdravih grupa”; crveno meso, zatim maslac, margarin i sir, slatkiši, pržena i fast food hrana.

Znate li koje su krvne grupe sklonije infarktu i srčanim bolestima? Provjerite što kažu kardiolozi

Rak

“Studije su pokazale kako osobe s krvnom grupom A i AB imaju veće šanse da će dobiti rak želuca, a ako imate A, B ili AB grupu veće su šanse i da će se razviti rak gušterače. Ako pripadate ovoj grupi, napunite smočnicu namirnicama koje preveniraju rak i tako smanjite rizik od razvoja ove opasne bolesti.

Suptilni znaci koji mogu otkrivati smrtonosni rak – liječnici upozoravaju da ih morate zapamtiti

Dijabetes 

Studije su pokazale kako osobe koje imaju A i B grupu ili AB imaju i više šanse da će se kod njih razviti dijabetes, a upravo ova studija pokazuje tu poveznicu. Važno je paziti na prehranu kao mjeru prevencija, a najvažnija su prehrambena vlakna ne samo za osobe sa šećernom bolesti, već za opću populaciju. Prehrambenih vlakana ima najviše u voću, povrću i žitaricama, zatim mahunarkama, sjemenkama i orašastim plodovima. Imaju ulogu u prevenciji šećerne bolesti, bolesti srca te reguliraju probavu. Preporučeni dnevni unos je 14g/1000 kcal.

Rizik od krvarenja

Istraživanja su pokazala kako osobe s krvnom grupom 0 imaju duplo veće šanse da će iskrvariti do smrti nakon ozljede što može biti rizični faktor hemoragije. “Gubitak krvi je vodeći uzrok smrti kod osoba koje su doživjele veliku traumu, ali studije o poveznici između različitih krvnih grupa i rizika od smrti se trebaju i dalje provoditi kako bi se ove informacije potvrdile.”

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo