Zdravlje

Zdravlje

Znate li koji su uzroci čestim noćnim odlascima na zahod?

Foto: Shutterstock

Prvo pitanje koje će vam liječnik postaviti kada mu se požalite na često noćno mokrenje biti će: Je li vas potreba za mokrenjem probudila, ili ste se probudili i tek onda primijetili potrebu?

Kada spavate povećani protok krvi u bubrege može ubrzati proizvodnju urina. Dakle, ako se probudite zbog partnerovoga hrkanja, nesanice ili nekog drugog razloga koji nema veze s vašim mokraćnim mjehurom, i dalje će vaše tijelo proizvoditi veće količine urina. 

No, ako se učestalo budite baš zbog potrebe za mokrenjem, to je ipak razlog za brigu, piše Randy Wexler, liječnik opće prakse i izvanredni profesor na Sveučilištu u Ohiju.

Donosimo vam moguće uzroke čestih odlazaka na toalet za vrijeme spavanja. 

1. Pijete previše vode prije spavanja

Velike količine vode prije spavanja zadržavaju se u mjehuru i sasvim je normalno kako će u jednom trenutku pritisak stvoriti potrebu za mokrenjem. Također, pokušajte ne piti previše vode dva sata prije spavanja te idite na zahod uvijek prije nego legnete u krevet.

2. Ispijanje kave i alkohola prije odlaska u krevet

Alkohol i kofein potiču stvaranje urina. Zato pokušajte ne piti pića poput kave i čaja nakon 18 sati predvečer, a ni alkohol barem tri sata prije spavanja. Ako ne prakticirate te stvari, a mokrenje je i dalje učestalo, ipak posjetite liječnika.

3. Vašem tijelu nedostaje hormona

Starenjem dolazi do prirodnoga gubitka antidiuretičkoga hormona, ističe Tobias Kohler, urolog na Memorijalnoj bolnici Illinois.

Ovaj hormon pomaže vašem bubrezima da kontroliraju razinu tekućine, odnosno što manje hormona tijelo proizvodi to je potreba za mokrenjem češća. Prirodni gubitak hormona počinje oko 40. godine starosti, a posljedice se osjete tek 10, 20 godina kasnije.

4. Imate infekciju

Ako ste žena i možete isključiti sve dosadašnje uzroke, onda postoji mogućnost urinarne infekcije. Osim učestaloga mokrenja, simptomi su i osjet peckanja, bolovi i lagano krvarenje. Ista stvar se događa i kod muškaraca, samo je kod njih mokrenje inače rjeđe. Čim osjetite peckanje posjetite liječnika.

5. Noge su vam natečene

Ako imate natečene noge ili stopala, odnosno stanje poznato kao edem tada zadržavanje tekućine u donjem tijela prilikom ležanja izaziva potrebu za mokrenjem.

Podižite noge kako bi tekućina otišla prema mjehuru, zatim idite na zahod, a tek onda na spavanje kako ne biste ustajali po noći, ističe liječnik Kohler.

 

6. Bolujete od dijabetesa

Kod oboljelih od dijabetesa tijelo može povećati proizvodnju urina kako bi uklonilo višak šećera u krvi. Iako je mokrenje češće preko dana, moguće je i da vas probudi za vrijeme noći.

7. Imate spolno prenosivu bolest

Neke takve vrste bolesti mogu uzrokovati često mokrenje, poput gonoreje i klamidije. Također peckanje može upućivati na spolno prenosivo oboljenje, pa u tom slučaju hitno posjetite liječnika.

8. Jajnici ili maternica su uvećani

Široka lepeza oboljenja može uzrokovati proširenje, poput polipa maternice, ciste jajnika, raka jajnika ili maternice. Proširenje organa stvara pritisak na mjehur te zbog toga češće posjećujete zahod. Ista stvar se događa i prilikom trudnoće, pa su stalna mokrenja tada sasvim normalna.

9. Opuštanje mišića mjehura

Prilikom opuštenoga mišića zdjelice ili mjehura, isti se pomiće te ga pritišću okolni organi i kosti što izaziva mokrenje. U tom slučaju pomažu Kegelove vježbe koje održavaju spomenute mišiće duže čvršćima.

Zadržavanje mokraće – koji su uzroci i kako liječiti?

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo