Znate li na što trebate paziti kada koristite antialergijske preparate? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Znate li na što trebate paziti kada koristite antialergijske preparate?

Foto: Shutterstock

Najbolji način liječenja sezonskih peludnih alergija jest izbjegavanje peludi, no to često nije moguće u potpunosti, pa se primjenjuju različiti lijekovi koji uklanjaju alergijske simptome poput kihanja, curenja ili začepljenosti nosa, svrbeža i suzenja očiju…

Poznajete li svoju alergiju?

Treba znati da je riječ o preparatima koji ne liječe uzrok alergije, nego prije svega suzbijaju simptome. Često se nepravilno koriste, što može izazvati dodatne tegobe. Primjerice, neki su antialergijski preparati dostupni bez liječničkog recepta, pa ih mnogi uzimaju za ublažavanje spomenutih simptoma, a da uopće nisu bili kod liječnika da provjere boluju li doista od peludne alergije te na koje vrste peludi su alergični.

Kako pobijediti alergiju na sunce

Pridržavate li se liječničkih uputa?

I lijekovi koje je propisao liječnik često se shvaćaju olako i(li) se ne koriste točno prema uputama. Obično se za ublažavanje alergijskih simptoma propisuju antihistaminici u obliku tableta, a postoje i u obliku spreja, kapi, sirupa… Antihistaminici su najdjelotvorniji ako se ne čeka “pet do dvanaest” nego se počnu uzimati nekoliko tjedana prije očekivane pojave peludi na koju ste alergični, dakle prije “izbijanja” alergijskih simptoma. Također je važno kontinuirano uzimati lijekove tijekom cijele sezone peludi.

Najučinkovitijim protuupalnim lijekovima za uklanjanje alergijskih simptoma smatraju se kortikosteroidi (najčešće se koriste u obliku spreja za nos, a rjeđe u obliku tableta kod težih oblika alergije), no s njima je potreban osobit oprez zbog mogućih štetnih nuspojava. Stoga se pri uzimanju kortikosteroida valja točno pridržavati uputa i redovito ići na liječničke kontrole.

Pazite da se ne navučete

“Najbezazlenijima” se smatraju dekongestivi – preparati u obliku kapi ili sprejeva koji pomažu kod alergije tako što smanjuju prekomjerno lučenje nosnog sekreta te time pročišćuju nosnu šupljinu od već postojećeg sekreta i smanjuju upalu. No i oni se moraju koristiti oprezno, ne dulje od tjedan dana, jer dugotrajnim i nekontroliranim korištenjem često nastaje takozvana ovisnost o kapima za nos.

Naime, dekongestivi potiču stezanje krvnih žila, smanjujući tako otečenost sluznice i olakšavajući disanje. Nakon prestanka djelovanja lijeka dolazi do širenja krvnih žila, pa je disanje opet otežano. Zbog privremenog olakšanja kapi se često upotrebljavaju dulje vrijeme od preporučenog, a tako se trajno isušuje sluznica i javlja se začepljenost koju smo zapravo htjeli ukloniti. Tako se može upasti u začarani krug iz kojega je teško izaći bez liječničke pomoći.

Za prohodniji nos

Kod dišnih alergija pomažu i posebne masti za nos. Mast se nanosi na unutrašnjost nosa čime se stvara zaštitni film koji “hvata” alergene i umiruje upaljenu sluznicu.

Korisno je i ispiranje nosa fiziološkom ili izotoničnom otopinom, primjerice na bazi morske vode, čime se također smiruje upala, povećava prohodnost nosa te jača otpornost sluznice na alergene iz zraka.  

Vitamin C pomaže protiv alergija  

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo