Znate li prepoznati simptome "tihog" srčanog udara? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Znate li prepoznati simptome “tihog” srčanog udara?

Srčani udari mogu se pojaviti bez bolova u prsima. Naučite prepoznati i ostale simptome infarkta srca!

10 simptoma srčanog udara

Srčane bolesti svake godine uzrokuju 17,5 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu i najčešći su uzrok smrti u našoj zemlji. Svaki sat jedan stanovnik Hrvatske umre od iznenadne srčane smrti, a ovaj zdravstveni problem godišnje ubije 9000 Hrvata!

Najčešći simptom srčanog udara je pritisak ili bol u prsima, a pacijenti to često opisuju riječima: “osjećam se kao da mi slon sjedi na prsima”. Nažalost, u nekim slučajevima neće biti ovog “glavnog” simptoma, a pogođena osoba neće ni znati da je doživjela srčani udar. Upravo su tada najveće šanse za smrt. Riječ je o “tihom” srčanom udaru, a on je češći nego što se misli – pogotovo u ženskoj populaciji.

Tako je najnovija američka studija Istraživačkog instituta Sveučilišta McGill pokazala kako svaka peta žena mlađa od 55 godina ne osjeća bol u prsima kada ima srčani udar, koji se također naziva akutnim koronarnim sindromom.

“Moramo se udaljiti od slike starijeg muškarca kako stišće prsa kada razmišljamo o akutnom koronarnom sindromu. Stvarnost je da bol u prsima, dob i spol više ne definiraju srčani udar. Naše istraživanje pokazuje da su mlađe osobe i žene koje nam dolaze na hitnu bez bolova u prsima, ali s drugim simptomima akutnog koronarnog sindroma, kao što su slabost, gubitak daha i/ili ubrzan rad srca, u krizi. Moramo ovo prepoznati i prilagoditi se novom standardnim procjenama kod prethodno neprepoznatih skupina, kao što su mlađe žene”, objasnila je Louise Pilote, direktorica Odsjeka za opću internu medicinu Sveučilišta McGill, ujedno i voditeljica studije.

Važno je zapamtiti da su bolovi u prsima glavni pokazatelj akutnog koronarnog sindroma, ali ne i jedini pokazatelj, istaknuli su američki znanstvenici. Drugi simptomi uključuju mokru i ljepljivu kožu, vrtoglavicu, osjećaj peckanja u prsima i neobjašnjiv umor.

Istraživanje je objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo