Znate li zaista sve o kašlju? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Znate li zaista sve o kašlju?

Kašalj nije bolest, već simptom čiji uzrok uvijek valja utvrditi Upoznajte ga bolje pa ćete ga se brže riješiti.

Postoji više vrsta kašlja – Točno

Kašalj je naglo i zvučno izbacivanje male količine zraka iz pluća. Ako je taj izlazak zraka popraćen iskašljavanjem sadržaja (sekreta) kao primjerice u bronhitisu, riječ je o vlažnom (produktivnom) kašlju. U protivnom govorimo o suhom kašlju. Nakašljavanje radi pročišćavanja glasa voljna je radnja, no kašalj može biti i nevoljna reakcija, primjerice kada mrvica kruha pođe pogrešnim putem i nastojimo je izbaciti iz dišnih putova.

Kašalj prati samo bolesti dišnih putova – Netočno

Kašalj većinom jest znak nadraženosti dišnih putova (dušnika i dušnica – bronha), no može biti posljedica i drugih zdravstvenih tegoba, primjerice želučanog refluksa (povrata želučane kiseline u jednjak) ili popuštanja srca. U tom slučaju kašalj se u pravilu javlja pri tjelesnom naporu. Neke vrste lijekova koji se propisuju za liječenje bolesti srca ili povišenog krvnog tlaka također mogu kao nuspojavu uzrokovati kašalj.

kPromjena zvuka kašlja znak je upozorenja – Točno

Pri bolestima dišnih putova, često se suhi kašalj nakon nekoliko dana pretvori u produktivni kašalj, koji nestane s izlječenjem bolesti (gripe, bronhitisa, laringitisa). No ako produktivni kašalj potraje više tjedana, to može upućivati na neku neotkrivenu ozbiljniju bolest. Zato se treba obvezno obratiti liječniku pri svakom kašlju koji potraje više od mjesec dana. Promukli kašalj u djeteta u nekim je slučajevima znak laringitisa. U tom slučaju treba ovlažiti zrak u prostoriji u kojoj dijete boravi i obratiti se liječniku čim prije.

Tekućina pomaže protiv kašlja – Točno

Kašljanje isušuje sluznicu dišnih putova, čime se povećava opasnost od upale sluznice, što pak pojačava kašalj. Stoga će ovlaživanje sluznice dišnih putova smanjiti kašalj. Preporučuje se zato držati posudice s vodom na pećima i radijatorima, spavati u provjetrenoj i ne pregrijanoj sobi (temperatura ne viša od 18 stupnjeva), te obvezno piti više od dvije litre tekućine na dan, posebice toplih napitaka. Stari lijek, mlijeko s medom, pomoći će protiv kašlja uzrokovanog oboljenjima gornjih dišnih putova (grla i dušnika).

Uvijek se preporučuje sirup protiv kašlja – Netočno

Lijek protiv kašlja preporučuje se samo u slučaju iscrpljujućeg suhog kašlja koji onemogućava spavanje. Ti lijekovi u obliku sirupa, kapi ili tableta djeluju na centar za kašalj smješten u mozgu. Ako lijek sadrži neuroleptike ili antihistaminike, uzrokuje pospanost. Zato ga valja uzimati navečer, a ne primjerice ako trebate voziti auto. Produktivni kašalj ne valja sprječavati lijekovima protiv kašlja jer je iskašljavanje jedini način da se dišni putovi oslobode gnojnog sadržaja. Međutim, lijekovi “za iskašljavanje” zapravo nisu jako djelotvorni. Bolje je popiti tri litre tekućine dnevno – učinak će biti daleko veći.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo