Zdravlje

Zdravlje

Znate li zašto mokraća ponekad ima drugačiji miris?

Foto: Shutterstock

Kada pogledate u školjku vaša bi mokraća trebala biti blijedo žute boje jer to znači da ste zdravi i da je tijelo hidratizirano. No, kako bi trebala mirisati?

Uglavnom ne zamijetite miris mokraće sve dok ne postane neugodan i intenzivan. Urin ima zapravo slabi miris amonijaka ili se uopće ne osjeti. No, postoje ozbiljni i bezazleni razlozi mirisa mokraće, a mi vam donosimo šest uz pomoć kojih ćete prepoznati trebate li liječniku ili je vrijeme da promijenite životne navike.

1. Dehidracija organizma

Normalno se tijekom dana popije oko 1,5 l tekućine. Ako ne unesete dovoljno tekućine i još se poprilično znojite, organizam koncentira urin i on je tamnožute boje, a takav urin naravno ima i drugačiji miris, ističe mr.sc. Antonio Plešnar, specijalist urologije

Kada vaše tijelo razgrađuje proteine koje ste pojeli, formira se bezbojni spoj urea koji se izlučuje mokraćom. Voda razrijedi taj spoj, pa ako ne pijete dovoljno tekućine, mokraća postaje tamna i osjeća se intenzivan miris amonijaka. Primijetite li to, vrijeme je da počnete piti više vode na dnevnoj bazi.

2. Pojeli ste nešto drugačije

Šparoge zbog aspargina uzrokuju promjenu mirisa mokraće, napominje urolog

Studije su pokazale kako su osobe nakon što su pojeli veću količinu šparoga osjetili miris sličan mirisu sumpora. Također, češnjak, prokulice i curry sadrže spojeve sumpora pa mogu vrlo lako promijeniti miris urina.

3. Velike količine kave

Kava sadrži spojeve koji se oslobađa za vrijeme prženja i pruža taj divan miris. No, ne razgrađuju se u vodi te time ni u vašem organizmu. Zato je vrlo moguće da će zbog viška kave tijekom dana i zbog manjka vode u tijelu, miris urina biti snažniji i neugodniji. Tada pijte malo više vode i miris će nestati.

4. Upala urinarnoga trakta

Kada se infekcija dogodi u urinarnom traktu, bakterije mogu promijeniti boju i miris urina, objašnjava specijalist Plešnar

Obično možete primijetiti snažan miris amonijaka ili čak slabi slatkasti miris. Upalu možete prepoznati i po češćim odlascima na zahod ili zato jer vam je mokraća lagano krvava. Posjetite liječnika koji će vam prepisati antibiotike. Vrlo brzo će infekcija i miris nestati.

5. Drugačija medicinska terapija

Neki vitamini, lijekovi ili dodatci prehrani sadrže sastojke koji mogu promijeniti miris vašeg urina, a ponekad i izgled. Također, promjena mirisa ponekad se događa i za vrijeme terapije antibioticima. Ti lijekovi sadrže penicilin koji može izazvati neugodne mirise, ali jednom kada prestanete primjenjivati terapiju i miris će nestati.

6. Spolno prenosiva infekciju

Postoje spolno prenosive infekcije za koje se zna da mogu uzrokovati intenzivno neugodan miris poput klamidije i gonoreje. To se događa zato što organizmi odgovorni za bolest počnu proizvoditi višak amonijaka, a sve se čisti putem mokraćnoga sustava. Ako miris mokraće ostaje snažan i nakon što promijenite naviku unosa tekućine u tijelo, posjetite liječnika kako biste na vrijeme počeli liječenje i terapiju. 

Neočekivani uzroci naglog porasta krvnog tlaka!

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo