7 nevjerojatno dobrih razloga za konzumaciju šparoga

sparoga, Shutterstock 570945679

Šparoga je nevjerojatno zdrava biljka koja sadrži puno hranjivih tvari važnih za zdravlje organizma.

Kako bi popis svih dobrobiti šparoge bio kilometarski, spomenimo samo da su bogate folnom kiselinom i vitaminima B skupine kao i vitaminima A, C i K.  Poznate su po izuzetnom obilju minerala: kalija, mangana, fosfora, bakra, željeza, cinka, selena, magnezija, kalcija...

Ako ove činjenice nisu dovoljne da šparoge uvrstite u meni, evo još 7 razloga koji će vam pojasniti zašto je potrebno što češće jesti šparoge!

Brzo i jednostavno - šparoge za prste polizati, gotove za samo 5 minuta!

1. Pomažu pri mršavljenju

Pokušavate skinuti višak kilograma? Pokušajte sa šparogama! Imaju malo kalorija, a puno vlakana koja će vas zasititi. Prehrana bogata vlaknima snižava razinu kolesterola i šećera u krvi.

2. Pročišćava urinarni trakt

Šparoge sadrže visoke razine aminokiseline asparagin koji djeluje kao prirodan diuretik te tijelo rješava soli i viška tekućine.

3. Djeluje kao afrodizijak

Spremni ste za noć punu ljubavi? Uživajte u šparogama u društvu partnera. Vitamin B6 potiče osjećaj uzbuđenja, a kako su pune i vitamina E, stimulirati će se spolne hormone kod muškarca i kod žena.

4. Rješavaju vas osjećaja nadutosti

Ako vam se čini da ste naduti nakon svakog obroka, dodajte jelima šparoge i izbjegnite​problem.One promiču zdravlje probavnog sustava, a kako sadrže i probiotik, na prirodan način balansiraju brojku dobrih bakterija u crijevima.

5. Sadrže folnu kiselinu

Folna kiselina nužna je za sintezu DNK, normalan rast i razvoj, pa se osobito ističe njezina važnost u trudnoći. Folna kiselina također je važna u stvaranju crvenih krvnih stanica koje tijelom prenose kisik te u stvaranju stanica koje tvore sluznicu i kožu.

6. Sadrže vitamin K i E

Iako su fantastični i ostali nutrijenti koje sadrži šparoga, vitamin K je posebno važan jer održava kosti zdravima, dok se vitamin E brine da vaš organizam primi dovoljnu količinu antioksiadnata koji će vas zaštiti od slobodnih radikala i ojačati vaš imunološki sustav.

7. Liječe mamurluk

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, aminokiseline i minerali prisutni u šparogama mogu olakšati simptome mamurluka i zaštititi jetru od toksina iz alkohola. Stoga, kako biste izliječili mamurluk - pijte puno vode, dobro se odmorite i jedite šparoge, poručuju istraživači. 

Stavite na tanjur namirnice koje garantiraju dobar seks!

A.A.

Foto:Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!