Zdravlje

Zdravlje

Žrtva ste proljetnog umora? Onda se obavezno držite ovih savjeta

Shutterstock

Proljetni umor osjećaj je pojačanog umora, smanjene koncentracije i lošeg raspoloženja, koji se javlja početkom proljeća, u ožujku i travnju.

Riječ je o normalnom fiziološkom procesu koji se javlja kod čitave populacije, no neki ga osjećaju više, dok drugi uspješno preveniraju tu pojavu nizom različitih postupaka. Ovo je idealno vrijeme da, ako već niste tjelesno aktivni, izađete i počnete se baviti nekom tjelesnom aktivnošću.

Iz sjedalačkog života u velike napore – stariji od 35 obavezno na pregled prije vježbanja

Boravite na zraku

Tjelesna aktivnost i boravak na zraku i suncu potaknut će lučenje hormona sreće i sintezu vitamina D što će vam, uz još neke druge postupke, pomoći u borbi protiv ovog sezonskog problema.

Tjelesna aktivnost ubrzava metabolizam i poboljšava cirkulaciju, zbog čega se osoba osjeća bolje i odmornije. Pomaže u regulaciji tjelesne mase i poboljšava čovjekovo opće zdravstveno stanje (fizičko, mentalno i socijalno).

Također, pomaže u prevenciji različitih kroničnih nezaraznih bolesti (dijabetes tipa II, kardiovaskularne bolesti i neke maligne bolesti) te smanjuje rizik od nastanka osteoporoze. Tjelesna aktivnost preporučuje se svima i vježbanje se može prilagoditi svim dobnim skupinama i zdravstvenim stanjima.

Želite vježbati, ali ne znate što ni kako: Ovo su 4 najveća trenda u vježbanju

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za razinu tjelesne aktivnosti su 150 minuta umjerene TA tjedno, ili 75 minuta aktivnosti jačeg intenziteta. Neke od aktivnosti koje se mogu preporučiti svima su hodanje, plivanje i vožnja bicikla. Hodanje je jednostavno, ne zahtijeva posebne vještine i znanja, mogu ga prakticirati osobe svih dobnih skupina i aktivnost je rijetko povezana s ozljedama.

Ostali savjeti za borbu protiv proljetnog umora su:

  1. Pripazite na pravilnu prehranu
  2. Jedite namirnice bogate vitaminom C
  3. Birajte namirnice bogate željezom
  4. Nađite vremena za neku od aktivnosti na otvorenom (hodanje, trčanje, vožnja biciklom, rolanje, planinarenje…)
  5. Jedite što više povrća
  6. Pijte dovoljno tekućine
  7. Dovoljno spavajte

Nakon duge i tmurne zime jedva dočekamo pojavu lijepih, toplih i sunčanih dana. Nemojte dopustiti da vaše raspoloženje bude tmurno i mračno i ne poprati ove lijepe promjene u okolini.

Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

Pripremila: Jelena Čvrljak, mag. cin., Odjel za promicanje zdravlja, Službe za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo