Zdravlje

Zdravlje

Ova česta spolno prenosiva bolest povećava rizik od cervikalnog raka pet puta

Shutterstock

Osim što povećava rizik od raka, trihomonijaza stvara plodno tlo u organizmu žene za zarazu HPV-om.

Vrlo česta, ali ne toliko poznata spolno prenosiva bolest trihomonijaza može povećati rizik od cervikalnog raka za čak pet puta, upozoravaju stručnjaci. Trihomonijaza se najčešće prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, no ne isključivo jer je trihomonas parazit koji uglavnom živi u probavnom i urinarnom traktu. U nekim dijelovima svijeta je raširenija od klamidije i gonoreje, a godišnje se zarazi oko 180 milijuna ljudi. 

Kod muškaraca su simptomi blaži

Trihomonijaza kod žena uzrokuje bolnu upalu vagine i vulve popraćenu svrbežom i obilnim pjenastim, žućkastim iscjetkom neugodnog mirisa, a kod muškaraca su smetnje blaže, očituju se kao smetnja pri mokrenju ili dolazi do upale glavića. Stručnjaci za žensko zdravlje smatraju kako trihomonijaza oštećuje cervikalno tkivo te ga posljedično čini ‘boljom podlogom’ za zarazu HPV-om. 

Četiri spolne bolesti koje nemaju simptome, a vrlo su opasne

Analizom koja je uključila gotovo pola milijuna žena mađarski stručnjaci su došli do zaključka da one zaražene ovim parazitom imaju 80 posto veću šansu da imaju i HPV. U proteklih 15 godina analizirali su uzorke uzete od nešto više od 473.000 žena sa četiri kontinenta. Trihomonijaza je otkrivena kod njih 8518, to jest oko 1,8 posto.  

Žene s ovim parazitom često imaju i HPV jer on uzrokuje upalu te oštećenja na cervikalnom epitelu te tako osigurava pogodan okoliš za patogene poput HPV-a, rekao je voditelj istraživanja dr. Balázs Hamar, stručnjak za porodništvo i ginekologiju na Sveučilištu Semmelweis u Budimpešti.  

Kondom je najbolja zaštita protiv ovog parazita/Shutterstock

U manjoj podstudiji, koja je uključivala 600 žena, one koje su bile pozitivne na trihomonijazu imale su pet puta veći rizik od cervikalnog raka. One koje su imale HPV i trihomonijazu imale su tri puta veći rizik od te vrste raka nego žene koje su imale samo HPV. 

Čak 90 posto svih slučajeva HPV-a proći će sami od sebe, no rizik od raka uzrokovanog infekcijom raste nakon 30. godine. Rizik povećavaju dodatno drugi faktori poput pušenja ili slabog imuniteta, upozoravaju autori studije. 

Žene koje su sudjelovale u ovoj studiji, objavljenoj u International Journal of Gynecology & Obstetrics  imale su prosječno 37 godina, a autori kažu kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se dokazala ova korelacija. 

Moguće komplikacije trihomonijaze 

Oko 25 posto inficiranih žena nema nikakve ili tek blage simptome, dok su kod muškaraca još blaži. Trihomonijazu svakako treba liječiti jer su zaraženi podložnij zarazi od ostalih spolno prenosivih bolesti. Neliječena trihomonijaza u trudnica može izazvati prijevremeni porođaj ili rađanje djeteta s malom porođajnom težinom. Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom, određivanjem vaginalnog pH i mikroskopskim pregledom  vaginalnog iscjetka.   

Simptomi trihomonijaze: 

  • javljaju se 4 do 20 dana nakon odnosa 
  • pjenast, žućkast ili zelenkast ili bjelosivkast iscjedak 
  • jak neugodan miris iscjetka (nalik mirisu pokvarene ribe) 
  • otečena, crvena i upaljena sluznica stidnice 
  • peckanje i žarenje, najviše kod mokrenja 
  • nesnosan svrbež, izraženiji nakon odnosa 
  • bol u zdjelici, posebno tijekom spolnog odnosa 
  • moguće manje krvarenje nakon spolnog odnosa 
  • pH 5,0-7,0 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo