Zdravlje

Zdravlje

Ovo je 10 zdravih navika proslavljene maratonke Matee Parlov Koštro

Marko Lukunić/PIXSELL

Matea pazi na prehranu, spava barem osam sati, uživa u prirodi, uči španjolski, obožava čitati…

Pripremio: Damir Mrvec

1. Spavanje
Kao i svakom čovjeku, sportašima je dobar i kvalitetan san itekako važan. Trudim se da minimalno spavam osam sati dnevno. Također, jako mi važna kvaliteta madraca i uvijek na pripremama i putovanjima tome pridajem veliku važnost.

2. Oporavak
S obzirom na to da imam dnevno dva treninga i prosječno tjedno trčim oko 160 kilometara, oporavak je presudan kod izgradnje vrhunskih rezultata. Zbog toga minimalno dva puta tjedno odlazim na masaže, terapije, ledene kupke, koristim tekar uređaj i čizme za limfnu drenažu koje mogu nositi sa sobom na putovanja. O oporavku se brine vrhunski tim stručnjaka iz poliklinike T.

3. Zdrava prehrana
Bez obzira na veliku potrošnju kalorija, svejedno moram paziti na unos hrane. Stoga se trudim imati što više malih obroka dnevno. Volim jesti salate, ribu i ponekad se nagraditi slatkim. Kao dodatak prehrani koristim proteine.si jer je nemoguće samo hranom nadomjestiti sve potrebno za organizam, s obzirom na naporne treninge.

Shutterstock

4. Vrijeme za sebe
Vrijeme samo za sebe najčešće odvojim ujutro prije prvog treninga. Uživam u jutarnjoj kavi, pripremi doručka i pregledu dnevnih zbivanja. Kao i svaka žena, volim paziti na svoje tijelo i izgled stoga često odem na tretmane za čišćenje lica, manikuru i frizuru.

5. Putovanja
Nakon svakog maratona odmaram se 7-14 dana i to iskoristim uvijek za odlazak na neko kratko putovanje sa svojim suprugom. Nakon Hannovera suprug me iznenadio putovanjem u Budimpeštu. Jedva čekam otkriti gdje me vodi nakon idućeg rekorda.

6. Hidratacija
Dnevno pijem najmanje 3 litre tekućine, prije maratona punim glikogen s određenim omjerom ugljikohidrata koje miješam s vodom. Također za vrijeme utrka i napornih treninga koristim ugljikohidrate ili elektrolite koji mi nadomještaju energiju i hidratiziraju organizam.

7. Čitanje
Volim čitati tako da se najčešće opuštam uz neku dobru knjigu. Vrlo često čitam i stručnu literaturu iz svoje struke s obzirom na to da je to grana cjeloživotnog obrazovanja. Tako da ako me netko želi iznenaditi poklonom, uvijek je dobrodošao neki dobar rad ili knjiga stručnjaka iz svijeta kineziologije.

Shutterstock

8. Uživanje u prirodi
Bez obzira na to što sam velik dio dana u prirodi i na otvorenom jer, recimo, ponekad i do tri sata dnevno budem na Jarunu, Bundeku ili Maksimiru, volim svaki slobodan trenutak provesti na nekom izletu u prirodi.

9. Učenje jezika
Odnedavno u meni se probudila želja za učenjem španjolskog jezika tako da koristim online platforme za učenje. Dobro je za opuštanje, mozak i nadam se da ću na nekim putovanjima iskoristiti svoje znanje.

10. Vrijeme za obitelj
S obzirom na to da puno vremena boravim na pripremama, a kad sam u Zagrebu imam dva treninga i terapije, nemam puno temena ni za obitelj ni prijatelje. Svi oni me podržavaju i imaju razumijevanja tako da svaki slobodan trenutak s njima je dragocjen i trudim se provoditi ga kvalitetno. Vikendom se obavezno pridružim roditeljima i bratu koji žive u mojoj blizini na ručku.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo