Zdravlje

Zdravlje

Ovo je šest okidača astme koji vam vjerojatno prolaze ispod radara

Poznati problemi za astmatičare su životinjska dlaka, grinje, pelud… no dobro je znati da i hrana, hormoni i raspoloženje mogu biti okidač astmatičnog napadaja

Ako bolujete od astme, vjerojatno ste svjesni da napadaje nije uvijek lako predvidjeti. Mogu se mijenjati tijekom vremena ili čak ovisno o godišnjem dobu, a naravno variraju i od osobe do osobe piše The Sun.

Hladan zrak može otežati disanje, a isti učinak ima i pelud. Napadaj astme mogu izazvati i uobičajene stvari poput grinja, dlaka kućnih ljubimaca ili dima cigareta.

Hranjiva tvar iz govedine i mliječnih proizvoda pomaže u borbi protiv raka

No, možda niste znali da i neka hrana može biti problem, kao i hormonalne promjene, snažne emocije ili stres. S obzirom na to da svaki napadaj astme može biti i potencijalno opasan za život. dobro je biti svjestan i ostalih, manje poznatih mogućih okidača.

1. Hrana i piće

Oni koji pate od astme mogu biti osjetljivi na sulfite i histamine, koji se nalaze u nekoj hrani te alkoholu.

Sulfiti se koriste u nekim prerađenim mesnim proizvodima poput kobasica i hamburgera, u ukiseljenoj hrani i octu, sušenom voću te džemovima od povrća i voća, rekao je dr. Andrew Whittamore, klinički voditelj organizacije Asthma + Lung UK.

Shuttersrock

Gazirana pića, koncentrati voćnih sokova i povrtni sokovi također mogu sadržavati sulfite. Dr. Whittamore savjetuje da provjerite sadrže li vaša hrana ili piće sulfite na način da na deklaraciji potrražite E brojeve od E221 do E228.

Histamin je kemikalija koja se oslobađa u tijelu kada imate alergijsku reakciju, a nalazi se u mnogim alkoholnim pićima, kao proizvod procesa fermentacije. Vino je najčešći alkoholni okidač za astmu, a slijede ga pivo i jabukovača.

2. Mirisne svijeće i štapići

Paljenje mirisnih svijeća može se činiti umirujuće, ali prilikom gorenja ispuštaju čestice i druge zagađivače koji, kada se udahnu, mogu iritirati dišne ​​puteve. Paljenje samo jedne svijeće u sobi može znatno povećati koncentraciju problematičnih čestica u zraku.

Skrivene kalorije: Što niste znali o “dijetnim” namirnicama

Mirisni štapići mogu biti još gori jer ispuštaju 100 puta više čestica nego svijeće. Postoje čak i dokazi da se povezuju s plućnim bolestima pa ih treba izbjegavati.

3. Bazeni

Za neke astmatičare plivanje u bazenu moglo bi biti rizično zbog klora koji se u njima nalazi.

Klor, kao i izbjeljivači, mogu izazvati napadaj astme. Ako primijetite da vas steže u grudima dok se sunčate uz bazen, to bi moglo značiti da ste osjetljivi na ove kemikalije.

Shutterstock

4. Radni prostor

Velik dio dana provodimo na poslu pa boravak u okruženju koje izaziva simptome astme može biti problematično.

Profesionalna astma je buzrokovana udisanjem tvari na poslu, poput prašine, para, kemikalija ili čak životinjskog krzna, objasnio je dr. Whittamore.

5. Snažne emocije

Strah, ljutnja, stres, uzbuđenje, pa čak i smijeh ili plač mogu izazvati simptome astme. To je zato što odgovor vašeg tijela na različite emocije mijenja način na koji dišete, objasnio je dr. Whittamore.

Shutterstock

Na primjer, možete početi hiperventilirati kada ste uzrujani, brzo i duboko dišete, što može dovesti do simptoma astme kao što su kašalj, nedostatak zraka ili stezanje u prsima.

6. Hormonalne promjene

Bilo da su uzrokovane mjesečnicom, trudnoćom ili menopauzom mogu biti okidači astme, iako još nije jasno zašto.

Jedna je teorija da bi hormonalne promjene mogle povećati upalu u dišnim putovima, rekao je dr. Whittamore.

Dok se kod nekih žena simptomi pogoršavaju tijekom trudnoće, druge primjećuju poboljšanje, a neke, pak, ne primjećuju nikakvu promjenu. Neke žene čak mogu dobiti astmu prvi put nakon menopauze.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo