Zdravlje

Zdravlje

Ovo je šest stvari koje možete učiniti da ublažite napadaje migrene

Foto: Shutterstock

Migrene ne možete spriječiti, ali možete si pomoći pridržavanjem nekoliko jednostavnih pravila

Svi koji su ikad imali migrene nikad ih ni u zabuni nisu nazvali glavoboljama. Pulsirajuća bol često praćena mučninom, povraćanjem, preosjetljivošću na zvuk i svjetlo može trajati satima, čak i danima. Onima koji pate od nje tako prilično onemogućuje normalno funkcioniranje, a čak i obične dnevne rutine poput odlaska na WC ili pranja zubi čini preteškima. 

Drugi problem je što su migrene kronične, a nikad ne znate kad će vas pogoditi. Ima doduše nekih najava u tijelu, ali tada je uglavnom već prekasno (poremećaj apetita, zbunjenost, smanjenje vidnog polja…) Iako ih ne možete u potpunosti izbjeći, možete ih ublažiti, piše WebMD.  

Nosite sunčane naočale  

Umjetna, ali i prirodno prejako svjetlo mogu izazvati migrenu patite li od fotofobije.Također će pojačati osjet glavobolje. Ne libite se nositi sunčane naočale ni u zatvorenom, primjerice u šoping centrima gdje je najviše prisutno tzv. plavo svjetlo (LED žarulje). Također, smanjite svjetlinu na mobitelu kao i općenito vrijeme provedeno na uređajima. 

Ovo su godine u kojima bi vaša migrena mogla nestati! Neurologinja objasnila zašto

Kontrolirajte stres 

Kriv je za više od 70 posto migrena. Obzirom na to da ga ne možete samo ignorirati pokušajte se fokusirati na brzo i efikasno rješenje uzroka. Udaljite se od situacije, preduhitrite problem planom kako ćete reagirati dođete li u tu situaciju ili samo duboko dišite nekoliko sekundi. Nije lako, ali dobro je imati neki plan upravljanja vremenom i situacijama.  

Držite se rutine 

Veća je vjerojatnost da će se migrena pojaviti promijenite li rutinu, tako da je dobra ideja ići spavati uvijek u priblžno isto vrijeme, vježbati ili jesti u slično vrijeme. Uzimate li terapiju neka I to bude u isto vrijeme u danu. 

Shutterstock

Izbjegavajte jake mirise 

Intenzivni mirisi hrane ili kozmetike mogu potaknuti migrene. Ne možete uvijek kontrolirati situaciju i okolinu, ali možete sa sobom uvijek imati vrećicu sa zrnima kave koji neutraliziraju mirise – naravno ako kava nije miris koji vas smeta. Jednako će djelovati i miris peperminta. 

Pripazite što jedete 

Neka hrana može potaknuti migrene, no ne reagiraju svi isto pa bi bil dobro voditi dnevnik prehrane kako bi otkrili što vas smeta. Obično su problem vrste hrane koje sadrže tiramin (sir), nitrite (hrenovke), feniletilamin (čokolada), tiramin (crno vino), ali i neki agrumi, aditivi kao i kontracepcijske tablete.    

Reagirajte na vrijeme 

Simptomi prije same glavobolje zovu se aura i nemaju je svi. No osjetite li predsimptome (svatko za sebe zna koji su) lezite u mračnu sobu, pokušajte odspavati, popijte lijek ako vam je prepisan, pijte dovoljno vode ili pokušajte staviti hladan oblog na čelo i vrat. Aura traje od 5 do 20 minuta, najviše sat vremena. Najčešći simptomi aure su bljeskovi svjetla u vidnom polju, suženje vidnog polja, slijepe točke, a ponekad utrnulost tijela ili poremečaji govora. 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo