Zdravlje

Zdravlje

Pedijatrica s Harvarda podijelila je kojih pet stvari ne treba raditi kad su djeca bolesna

Shutterstock

Ključno je promatrati dijete i njegovo ponašanje, a ne slijepo vjerovati lijekovima i toplomjeru

Američka pedijatrica s Harvarda, Kelly Fradin, govorila je za CNBC o tome kako kod kuće brinuti za bolesno dijete. Svakom je roditelju izuzetno teško gleadati svoje dijete nemoćno i bezvoljno, a javljaju se mješavine emocija: strah, ljubav, zbunjenost, zabrinutost i tuga.

Kad vam je dijete bolesno, posljednja stvar koju trebate je da budete preplavljeni proturječnim informacijama ili neželjenim savjetima. Samo želiš da im bude bolje, rekla je.

I sama majka dvoje djece, podijelila je pet stvari koje nikad ne radi kad su njezina djeca bolesna:

San je važan

Ako imaju temperaturu, ali spavaju, nikada ih ne budi da popiju lijekove.

Shutterstock

San je važan za ozdravljenje, oporavak i rast, a djeca ionako teško zaspu kad ih muči kašalj ili začepljen nos. Iako vas može biti strah temperature, ako se osjeća udobno i odmara, to nije hitan slučaj koji zahtijeva lijekove isti tren. Dopuštajući im da se odmore, moguće je da će njihov imunološki sistem biti bolje opremljen da obavi svoj posao i pomogne u borbi protiv virusa, kaže Kelly.

Savjetuje i kako ne treba zazirati od lijekova za spuštanje temperature. Sama, ističe, nikada ne oklijeva dati djeci, ibuprofen ili paracetamol.

Ako dijete ima temperaturu i diše brže ili teže, pije manje tekućine, dajte mu lijek. Ipak, ako primijetite da ove lijekove dajete tri ili četiri puta dnevno, duže od tri dana, vjerovatno je vrijeme da posjetite liječnika, napominje.

Nedostatak joda može biti opasan po zdravlje – ali ne smije se s njim ni pretjerati

Ne pouzdajte se samo u toplomjer

Toplomjeri nisu najprecizniji instrumenti tvrdi Fradin.

Primila sam mnogo paničnih telefonskih poziva od roditelja koji vide visoki broj, ali pogledajte svoje dijete prije nego što počnete paničariti. Ako normalno dišu i dobro su hidrirani, vjerovatno nije hitan slučaj. Međutim, ako izgledaju jako bolesno i vaš toplomjer kaže da nema temperature, možda će im ipak trebati medicinska pomoć, navodi.

Oprezno s doziranjem lijekova

Gotovo 700.000 djece se suoči s greškama u liječenju svake godine. Mala djeca su u najvećem riziku jer često imaju više staratelja koji možda ne provjere tko im je šta dao i kada.

Shutterstock

Radi sigurnosti, uvijek dajem informacije o doziranju u mililitrima kako bih poboljšala preciznost i spriječila greške, pojašnjava Kelly.

Sama izbjegava nepotrebne lijekove pa tako za smirivanje kašlja svojoj djeci daje samo med. Ističe kako lijekovi protiv kašlja kao što su kodein ili dekstrometorfan mogu učiniti više štete nego koristi, a Američka akademija za pedijatriju ih ne preporučuje.

Za djecu stariju od godinu dana koristim isključivo med ili sirup protiv kašlja sa medom kao glavnim sastojkom. Pokazalo se da djeluje jednako dobro, ali sa manje rizika”, ističe.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo