Zdravlje

Zdravlje

Piškite pogrešno? Riskirate upale mjehura i bolne posljedice

Velika je šansa da mislite da znate sve o tome, no stručnjaci tvrde da radimo pogreške koje mogu imati bolne posljedice

Sigurno ste da znate kako piškiti, s obzirom na to da to radite čitav život. A ruku na srce, i nije neka nauka… Stručnjaci se uglavnom oko ničega ne slažu i postoje razne teorije kako najbolje jesti, spavati, odgajati djecu…

No u ovom slučaju, presuda je da piškimo – pogrešno. I što je još više zabrinjavajuće, kažu da bi to moglo imati bolne posljedice.

Intersticijski cistitis – ima simptome slične upali mjehura, a 4 su najčešća

Chris Blick, konzultant urološki kirurg u bolnici Princess Grace u Londonu, rekao je za Daily Mail točno ono što biste trebali, a što ne biste trebali raditi sljedeći put kad vas potjera pun mjehur.

Ne tjerajte se trpjeti

Prosječni mjehur ima kapacitet između 400 i 600 ml, i ljudi obično moraju mokriti četiri do osam puta dnevno. Međutim, to varira ovisno o razini hidratacije i veličini mjehura.

Ali jedno pravilo za sve je ići na toalet odmah kad osjetite potrebu ili riskirati infekciju mjehura.

Općenito govoreći, ne biste se trebali prisiljavati da čekate dok ne osjetite neodgodivu očajničku potrebu za mokrenjem. Povremeno se ova tehnika može koristiti kao dio treninga mjehura kod pacijenata s preaktivnim mokraćnim mjehurom, kaže dr. Blick.

Shutterstock

Ističe kako predugo zadržavanje mokraće može biti bolno i, ako imate infekciju, može uzrokovati da se ne osjećate dobro. Također, redovito zadržavanje urina s vremenom može uzrokovati rastezanje mjehura.

Ne idite prečesto

Međutim i suprotan pristup također može donijeti niz problema. Mnogi bi mogli biti krivi što žure na WC prije dugog putovanja automobilom kako bi bili sigurni da su ispraznili mjehur.

Iako je to povremeno u redu, učestalo prisiljavanje na mokrenje može dovesti do toga da ćete morati češće mokriti.

Dijetetičari jednoglasni: Ovo je 10 najgorih zalogaja za zdravlje vaših crijeva

Kao opće pravilo vrijedi – ako ne morate mokriti, ne biste trebali ni pokušavati. Ovo će potencijalno trenirati vaš mjehur da se isprazni kad ne treba i može stvoriti naviku koja dovodi do neželjenog učestalog mokrenja, kaže dr. Blick.

Ne forsirajte

Za žene je ključno opuštanje prije odlaska na toalet. Ako i nakon opuštanja morate na silu tjerati mokraću van, to bi mogao biti znak začepljenja. Dr. Blick savjetuje da u tom slučaju posjetite liječnika.

Ne biste trebali gurati dok mokrite. Mokraćni mjehur je najučinkovitiji kad je dno zdjelice opušteno, a mišić mokraćnog mjehura će se sam automatski kontrahirati uzrokujući mokrenje, pojašnava dr. Blick.

Pretjerano guranje može uzrokovati slabljenje dna zdjelice i čak dovesti do prolapsa (kada jedan ili više organa u zdjelici sklizne iz normalnog položaja i izboči se kroz vaginu).

Shutterstock

Uvijek sjednite (osim ako ste muškarac)

Stvaranje navike lebdenja nad WC školjkom također može dovesti do prolapsa, kaže dr. Blick.

Objašnjava kako je razlog tome što će ‘lebdenje’ uzrokovati slabiji mlaz urina, potičući žene da guraju mokraću, što može ‘doprinijeti prolapsu ako se nastavi dulje vrijeme.

To je zato što, za razliku od muškaraca, žene nemaju prostatu koja podupire muški mjehur kada mokri stojeći.

‘Lebdeći’ iznad zahodske školjke, ne dopuštate mjehuru da se potpuno isprazni jer taj položaj uzrokuje napetost dna zdjelice’, kaže dr. Blick.

Ali za muškarce, ako su mladi i zdravi, nije važno sjede li ili stoje prilikom mokrenja, jer to ne uzrokuje razliku u protoku ili koliko je mjehur ispražnjen.

On zaspi odmah nakon seksa? Nemojte se ljutiti, ne može si pomoći

Međutim, muškarcima sa problemima donjeg urinarnog trakta, kao što su visoka temperatura, zamućena mokraća i pretjerana potreba za mokrenjem, može koristiti sjedenje kako bi se povećao protok i pražnjenje mjehura, savjetuje dr. Blick.

Simptomi urinarne infekcije

Infekcije mokraćnog sustava utječu na vaš mokraćni trakt, što uključuje mokraćni mjehur, uretru i bubrege. Infekcija se može liječiti antibioticima, ali oni nisu uvijek potrebni.

Simptomi infekcije uključuju:

  • Bol ili osjećaj peckanja prilikom mokrenja
  • Potreba za mokrenjem češće nego inače
  • Mokraća je mutna, tamna ili ima jak miris
  • Potreba za mokrenjem iznenada ili hitnije nego inače
  • Krv u mokraći
  • Bol u donjem dijelu trbuha, u donjem dijelu leđa ili ispod rebara
  • Visoka temperatura
  • Osjećaj vrućine i drhtanje
  • Niska temperatura ispod 36 stupnjeva Celzijevih

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo