Zdravlje

Zdravlje

Postoje jako dobri razlozi da nabavite kućnog ljubimca – i to ne samo zato što su slatki!

Shutterstock

Životinje su puno više od kućnih ljubimaca. One vam mogu pružiti značajne, a ponekad i iznenađujuće, zdravstvene prednosti

Životinje su puno više od kućnih ljubimaca. One vam mogu pružiti značajne, a ponekad i iznenađujuće, zdravstvene prednosti. Osim velike ljubavi, privrženosti i utjehe kućni ljubimci donose i neke druge benefite za naše psihičko i fizičko zdravlje.

Ublažavaju stres

Stres je neizbježan, ali neki se ljudi bolje nose sa stresnim scenarijima i neočekivanim situacijama od drugih. Prema istraživačima sa Sveučilišta Kingston, kućni ljubimac može pomoći onima koji teško ostaju mirni pod pritiskom da se bolje nose sa stresom. Za većinu ljudi, prisutnost životinje potiče tijelo na oslobađanje serotonina, prolaktina i oksitocina. Prema UCLA Health ovi hormoni pomažu pri opuštanju i smanjenju stresa. Ovo oslobađanje hormona može smanjiti simptome depresije i tuge, pomažući u održavanju dobrog mentalnog zdravlja.

Što možemo naučiti od kućnih ljubimaca?

Oslobađanje ovih “hormona sreće” također pomaže u smanjenju anksioznosti. Prisutnost životinje pruža utjehu i potrebnu distrakciju od inače izazovnog vremena. I poznata klinika Cleveland navodi da su istraživanja pokazala kako maženje psa smanjuje razinu kortizola (hormon stresa). To pomaže i u snižavanju krvnog tlaka, objašnjava Molly Gross, certificirana stručnjakinja za život djece i voditeljica pasa u ustanovama. Istraživanja su pokazala i da su kućni ljubimci imali pozitivan učinak na živote svojih vlasnika tijekom pandemije COVID-19. Vlasnici koji su provodili više vremena u interakciji sa životinjama izjavili su da su se osjećali sretnijim od ostalih sudionika.

Shutterstock

Potiču rutinu i socijalizaciju

Svatko tko ima psa ili mačku zna tko zapravo diktira vrijeme obroka ili prvog jutarnjeg izlaska iz doma. Ta je navika korisna za ljude, kaže Gross, jer briga o nekome pruža fizički i mentalni izazov te nam daje smisao. Kućni ljubimci mogu utjecati na stvaranje međuljudskih odnosa. Vlasnici pasa gotovo se svakodnevno susreću s neznancima koji započinju s njima razgovor samo zbog njihovih ljubimaca. No osim što mogu utjecati na vaš društveni život, životinje vam mogu pomoći i da se osjećate manje usamljeno ili izolirano kada ste kod kuće. Anketa koju je proveo časopis Aging & Mental Health među osobama u dobi od 65 ili više godina ukazala je na to da bi im njihovi ljubimci “pružaju društvo, daju osjećaj svrhe i smisla, smanjuju usamljenost i povećavaju socijalizaciju”.

Kakvog biste ljubimca trebali imati? Evo što kaže horoskop – koja vam životinja najbolje odgovara

Drže vas aktivnima

Fizička aktivnost ključna je za zdrav život. Stručnjaci se općenito slažu da je odraslima za dobro zdravlje potrebno najmanje 150 minuta tjedno aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta jer to poboljšava zdravlje mozga, održava umjerenu tjelesnu težinu, poboljšava kardiorespiratorne funkcije i mišićnu snagu te smanjuje rizik od kroničnih bolesti kao što su bolesti srca, rak i dijabetes. Pas će vas natjerati na puno igre i vježbe, a srećom, i (brzo) hodanje se računa kao aktivnost umjerenog intenziteta. Osim toga, ima li ljepše šetnje nego u društvu vjernog prijetelja?

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo