Zdravlje

Zdravlje

Povećajte mušku plodnost: Stručni savjeti za poboljšanje kvalitete sperme

Shutterstock

Postoji mnogo načina za poboljšanje kvalitete sperme, a zdrava prehrana je jedan od najboljih. Osim toga, hrana koju konzumiramo može imati dubok utjecaj na cjelokupno blagostanje.

Za parove koji pokušavaju zatrudnjeti ili muškarce koji jednostavno žele optimizirati svoje reproduktivno zdravlje, ključno je razumjeti kako prehrana igra ulogu u jačanju muške plodnosti.

Iako problemi s plodnošću mogu proizaći iz raznih čimbenika, uključujući genetiku i način života, istraživanja sugeriraju da usvajanje nutritivno bogate prehrane može pozitivno utjecati na kvalitetu sperme. Dijetetičarka Kanupreet Arora Narang na svom je Instagram profilu podijelila prehrambene savjete koji mogu poboljšati kvalitetu sperme i povećati šanse za začeće.

Shutterstock

Što uzrokuje smanjenje kvalitete sperme?

Iako je proizvodnja sperme prirodan proces, nekoliko čimbenika može utjecati na njezinu kvalitetu.

Pretjerana konzumacija alkohola, pušenje i uporaba droga mogu značajno utjecati na kvalitetu sperme. Navedene supstance mogu oštetiti DNK sperme, oslabiti pokretljivost spermija i smanjiti broj spermija.

Pretilost i stres također su povezani sa smanjenom kvalitetom sperme, jer ti čimbenici mogu poremetiti razinu hormona.

Također, nezdrava prehrana lišena vitalnih nutrijenata ima veliki utjecaj na kvalitetu sperme.

Shutterstock

Kako možete poboljšati kvalitetu sperme i prirodnim putem povećati plodnost muškaraca?

Održavanje zdravog načina života igra ključnu ulogu u poboljšanju broja i kvalitete sperme. Uključivanje superhrane, koja potiče plodnost, u vaše obroke, identificiranje ključnih hranjivih tvari koje podržavaju zdravlje sperme, kao i općenito poboljšanje prehrane uvelike će pomoći u povećanju vaše plodnosti.

Evo 5 jednostavnih načina za povećanje muške plodnosti.

Povećajte unos cinka

Cink je jedan od najboljih nutrijenata za poboljšanje zdravlja sperme i proizvodnje testosterona. Poboljšava kvalitetu i povećava gustoću sperme. Obavezno uključite ribu, indijske oraščiće i sjemenke u svoju prehranu.

Shutterstock

Unosite Omega 3 masne kiseline

Poznato je da Omega 3 masne kiseline smanjuju upalu. One također rade i na smanjenju broja spermija s oštećenom DNK. Namirnice poput oraha, ribe, chia sjemenki i sjemenki konoplje izvrsni su izvori Omega 3.

Trudnoća troši nevjerojatnu količinu kalorija – puno više nego se dosad mislilo

Shutterstock

Obojite svoju prehranu

Uravnotežena prehrana je šarena prehrana. Što više boja dodate na svoj tanjur, to ćete dobiti više mikronutrijenata. Mikronutrijenti mogu poboljšati kvalitetu sperme pa pokušajte uključiti raznovrsno i raznobojno voće ili povrće.

Shutterstock

Otkrijte snagu proteina

Proteini su vitalni za razvoj i prehranu stanica. Sve vrste mahunarki i mesa, poput piletine i ribe, dobar su izvor proteina. No, naravno ne i jedini. Postoji mnogo izvora proteina koji su također lako dostupni. Neki od njih su: azuki grah, proso, zob, slanutak, jaja, razni orašasti plodovi i sjemenke.

Shutterstock

Klonite se stresa

Stres može dovesti do povećane proizvodnje steroidnih hormona poput glukokortikoida, što dalje dovodi do smanjenja razine testosterona. To zauzvrat otežava proizvodnju sperme. Osim što stres treba izbjegavati, prehranom možete negirati neke učinke stresa ili ga u potpunosti spriječiti.

Shutterstock

Evo nekih namirnica koje vam mogu pomoći:

  • voće i povrće,
  • riba bogata Omega-3 masnim kiselinama
  • crna čokolada

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo