Snižen bilirubin ne ukazuje na probleme, no povišene razine ovog spoja u krvi uvijek su znak da nešto nije u redu s organizmom
Krvna slika najbolji je uvid u stanje organizma i opće zdravlje. Jedan od spojeva u krvi je vrlo važan je bilirubin. On je produkt raspada eritrocita, a obično se izlučuje putem žuči. Povišen bilirubina u krvi znak je da nešto nije u redu s organizmom.
Obično ukazuje na sljedeće moguće probleme:
- problemi s radom jetre
- kroničan umor
- Gilbertov sindrom (nasljedni poremećaj metabolizma bilirubina)
- problemi sa žučnom vrećicom
Razlozi povišenog bilirubina
Kod zdrave osobe eritrociti (crvene krvne stanice) cirkuliraju u organizmu oko 120 dana. Bilirubin je najčešće povišen kod povećanoga raspada eritrocita što može biti posljedica hemolitičke anemije. Ona se može pojaviti uz brojne bolesti, od nasljednih do autoimunih, ili onih koji su posljedica transfuzije ili nekih lijekova.
Dok snižena vrijednost bilirubina nema nikakve posljedice, povišena, pa makar i malo iznad granice normalne vrijednosti, ukazuje na izmijenjenu funkciju jetre. Povišena vrijednost bilirubina u krvi može biti prolazna i stalna.
Volite dobro pojesti i popiti, a što kaže vaša jetra?
Prolazna je, primjerice, neonatalna žutica, dok stalnu uzrokuju kronične bolesti jetre kao što su alkoholni hepatits, hepatitis C, autoimuni hepatits.
Kako sniziti razinu bilirubina u krvi?
Bolesna jetra nije u stanju prerađivati bilirubin pa je vrlo bitno paziti na prehranu. Treba izbaciti zasićene masti i alkohol, a uvesti namirnice koje poboljšavaju regeneraciju jetre kao što su sirutka, mladi sir te povrće bogato bakrom (špinat, blitva, kelj) i željezom (mahunarke) Bakar ima važnu ulogu u iskorištavanju željeza te u stvaranju hemoglobina.
Namirnice koje pozitivno djeluju na rad jetre su one koje potiču detoksikaciju te one bogate antioksidansima koji štite jetru. Kao namirnice sa blagotvornim djelovanjem na zdravlje jetre spominju se još i artičoka, mahunarke, gorko i zeleno povrće. Jedan od tradicionalnih pristupa “čišćenju” jetre je redovito konzumiranje sokova od povrća poput mrkve i cikle.
N. M.