Prekomjerna tjelesna težina zove na oprez!  - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Prekomjerna tjelesna težina zove na oprez! 

Shutterstock

Pretilost i prekomjerna tjelesna težina je sve češća pojava u društvu, a Hrvati su po tome gori od prosjeka Europske unije s udjelom od čak 57 % osoba starijih od 18 godina s prekomjernom tjelesnom masom.

Posebno se ističe i zabrinjava podatak da je problem sve izraženiji i kod djece1. Pretilost je povezana s povećanim rizikom za razvoj velikog broja bolesti – između ostalih i izulinske rezistencije, ali ohrabruje činjenica da gubitak tjelesne mase, čak i malom postotku, dovodi do smanjenja masnoća i razine šećera u krvi2.  

Predijabetes je kompleksni metabolički poremećaj u kojem je razina glukoze u krvi povišena, ali nedovoljno za dijagnozu šećerne bolesti ili dijabetesa. Polako napreduje i razvija se godinama i to najčešće bez sintoma ili sa simptomima koje je lako zanemariti. Nažalost, i to dugo razdoblje bez simptoma nanosi štetu organizmu jer kontinuirano povišena razina glukoze nosi rizik od oštećenja malih krvnih žila, što postupno vodi do sve većih i težih oštećenja brojnih sustava u tijelu.3 

Shutterstock

Rano prepoznavanje rizika i redovite kontrole mogu na vrijeme upozoriti na razvoj predijabetesa, i pružiti priliku da se uspori ili čak potpuno izbjegne napredovanje stanja do dijabetesa, kao i drugih ozbiljnih poremećaja. U kontroli razine glukoze u krvi dokazano pomaže već spomenuti gubitak težine, i smanjenje količine jednostavnih ugljikohidrata u prehrani i unosa procesirane hrane i jednostavnih šećera, a povećanje unosam povrća i složenih ugljikohidrata. Važno je uključiti i fizičku aktivnost u skladu s mogućnostima – šetanje, trčanje, timski sportovi – svaka aktivnost je dobra i nosi puno koristi za organizam.4,5 

Dibeticin kapsule su dodatak prehrani koje su već godinama prisutne na policama hrvatskih ljekarni i česta su preporuka farmaceuta i liječnika za održavanje normalne razine glukoze u krvi. Sadrže ekstrakt kore cejlonskog cimetovca, koji se razlikuje od kineskog cimeta jer ne sadrži kumarin, u većim količinama štetan spoj6. Također sadrže alfa-lipoičnu kiselinu i esencijalni mineral krom, koji zahvaljujući svom sudjelovanju u metabolizmu glukoze dokazano doprinosi održavanju normalne razine šećera u krvi. 

Važno je napomenuti da dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Potrebno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života. 

1 Debljina u brojkama – Petica
2 Pretilost – PLIVAzdravlje
3 https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7104-diabetes
4https://www.zdravobudi.hr/clanak/dijabetologija/predijabetes-nedijagnosticirana-bolest-17457
5 Prediabetes – Your Chance to Prevent Type 2 Diabetes | CDC
6 Wang Yhi sur. Cassia cinnamon as a source of coumarin in cinnamon-flavored food and food supplements in the United States. J Agric Food Chem. 2013 May 8;61(18):4470-6. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo