Zdravlje

Zdravlje

20 namirnica koje mogu povećati rizik od razvoja raka – izbacite iz prehrane

Shutterstock

Pazite li što jedete?

Svi znamo da rak predstavlja veliki rizik za zdravlje ali i život, no jeste li znali da određene namirnice koje su nam pri ruci svakodnevno mogu utjecati na njegov razvoj? Evo o kojim se namirnicama radi

1. Hrana iz konzerve

U većini se konzervi nalazi i kemikalija koja se zove Bisfenol A, a može utjecati na to kako geni „rade“ u mozgu. Bilo kakva kemikalija u organizmu sigurno nije dobar način zaštite zdravlja.

2. Gazirana pića

Takvi su napici prepuno šećera i vodeći uzrok pretilosti koja može voditi do upalnih procesa, problema s inzulinom i razvoja gastroenterološkog refluksa.

3. Losos iz uzgoja

Losos iz uzgoja ne ovisi o prirodnom načinu prehrane već skroz suprotno. Pa tako u sebi može sadržavati kemikalije, antibiotike, pesticide i ostale kancerogene sastojke.

4. Kokice pripremljene u mikrovalnoj pećnici

Vrećica s kokicama za mikrovalnu u sebi sadrži perfluorooktansku kiselinu, toksin povezan s neplodnošću kod žena i povećanim rizikom za razvoj raka jetre, gušterače i testisa. Uz to mogu kokice sadržavati i ulje soje koje može uzrokovati osipe i bol u trbuhu.

5. Procesuirano meso

Procesuirano meso poput kobasica, hrenovki i špeka sadrži brojne kemikalije i konzervanse koji su jako loši za vaše zdravlje.

Svaki dan 10 osoba sazna da ima rak debelog crijeva, a 6 umire! Ovo su simptomi koje ne smijete ignorirati

6. Čips od krumpira

Radi se sigurno o omiljenoj namirnici, ali je važno znati da ona sadrži elemente koji će utjecati na povećanje tjelesne mase, a prevelike količine trans masti i soli mogu uzrokovati porast razine kolesterola u organizmu i visoki krvni tlak.

7. Hidrogenirana ulja

Ovu su ulja koja dodaju jelu miris i boju kako bi izgledalo privlačnije. Sadrže velike količine omega 6 masnih kiselina koje mogu biti odgovorne za razvoj bolesti srca, a tako i raka – posebno raka kože.

8. Ukiseljena i dimljena hrana

Dimljena hrana sadrži i katran za kojeg se zna da je kancerogena tvar. Ukiseljena hrana pak sadrži nitrate i može sadržavati bojila, a upravo su to tvari povezane s povećanim rizikom od razvoja raka crijeva i želuca.

9. Iznimno procesuirano bijelo brašno

Rafinirano zrno je lišeno svih nutrijenata i daje vrlo visok glikemijski udio, što može uzrokovati brzi porast šećera u krvi te se poigrati s razinom inzulina.

10. Rafinirani šećeri

Prije skoro 100 godina je Otto Warburg, dobitnik Nobelove nagrade u medicini, prvi otkrio kako tumori koriste šećer kako bi se hranili i širili. Iz ovog je jasno koliko opasan šećer može biti.

11. Umjetna sladila

Dokazi se samo gomilaju kada je u pitanju vrijednost ove namirnice. Kemikalije koje se nalaze u njima se u tijelu pretvaraju u opasne toksine koji se zovu DKP i mogu uzrokovati razvoj tumora, posebno onog na mozgu.

12. Dijetalne namirnice

Ove su namirnice većinom obrađene kemijskim procesima i često sadrže aspartam, koji može uzrokovati razvoj bolesti poput raka i bolesti srca.

13. Alkohol

Umjerena konzumacija alkohola nije štetna, ali prevelike količina su primarni uzrok zatajenja srca, infarkta, nenadane smrti i raka dojke kod žena.

Uzrok endometrioze još uvijek se ne zna, ali svaka deseta žena boluje od ove bolesti

14. Crveno meso

Studije su otkrile kako konzumacija crvenog mesa, ako se radi o onoj svakodnevnoj, pa čak i u malim količinama, može dovesti do smrti, a šanse se povećavaju za 22 posto kod muškaraca i 20 posto kod žena.

15. Voće koje ne dolazi iz organskog uzgoja

Takvo je voće često zaraženo pesticidima koji mogu utjecati na zdravlje čovjeka na mnogo načina, a posebno su opasni za reproduktivni sustav.

16. Gotovi obroci

Ako ste baš poželjeli kupiti jedan gotov obrok koji stoji na polici u dućanu u prekrasnoj ambalaži, zapamtite da se vjerojatno radi o procesuiranim namirnicama koje mogu poremetiti ravnotežu omega 3 i omega 6 masnih kiselina u organizmu, što pak može voditi do upala, čestom uzroku razvoja raka.

17. Gotove juhe

Isto kao i spomenuta gotova jela, mogu biti jako loše za zdravlje. Radije skuhajte više juhe i pohranite u zamrzivač.

18. Kupovna peciva za hamburger

Ovakva peciva mogu sadržavati kalijev bromat koji može voditi do razvoja raka jer se ta kemikalija povezuje s poremećajima živčanog sustava. Taj je sastojak zabranjen u EU, Kanadi i Brazilu.

19. Krekeri s okusima

Ako se želite zaštiti od razvoja raka, morate izbjegavati ovakve grickalice jer sadrže šećer, nezdrave vrste ulja i umjetne okuse.

20. Pomfrit

Svi znamo da se pripremaju u dubokom ulju pa nikako nisu dobar odabir za jelo i za zaštitu zdravlja.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo