Zdravlje

Zdravlje

5 razloga zašto ne smijete ignorirati ovulacijsku bol

Neke žene za vrijeme ovulacije doživljavaju osjećaj jake boli, a mnoge od njih samo blagu neugodu. Ukoliko ste u prvoj skupini, morate znati da se takva bol ne smije ignorirati jer može ukazivati na ozbiljnije probleme.

Pojedine žene opisuju ovulacijsku bol kao lagano peckanje u jajnicima , dok druge stanje uspoređuju s menstrualnim grčevima. Bol se obično osjeća na jednoj strani abdomena. Tijekom prosječnog, 28-dnevnog menstrualnog ciklusa ovulaciju očekujemo između 13. i 15. dana, računajući od prvog dana ciklusa odnosno od prvog dana menstrualnog krvarenja. 

Jaka bol tijekom ovulacije nije normalna pojava!

S obzirom da je ovulacijska bol nešto o čemu se sve češće govori u moderno doba, mnogima će doći kao iznenađenje vijest da ona nije normalna pojava i da bi se trebali informirati što ju sve može uzrokovati. Doktor Andrew Orr napominje kako ovulacijska bol može ukazivati na razne probleme, a svaki od njih bi trebao biti riješen od strane stručnjaka, prenosi bellybelly.com.au

Prema njegovim riječima, ovo su najčešći uzročnici ovulacijske boli:

#1: Ciste na jajnicima

Ovulacijska bol može biti uzrokovana i pojavom ciste na jajniku koje mogu nastati ili nestati za vrijeme ovulacije. Ovulacija je zapravo prskanje folikula, odnosno ciste promjera oko 22 mm (koliko ona u tom trenutku uobičajeno iznosi) unutar koje je sazrela jajna stanica. Ukoliko se to povremeno ne dogodi, taj folikul, kako se to stručno zove, ne prsne nego se pretvori u tzv. folikularnu cistu

#2: Endometrioza

Endometrioza je stanje uzrokovano prisustvom sluznice endometrija na pogrešnim mjestima umjesto na mjestu gdje bi se normalno trebala nalaziti. Čvorići endometrija često se tako nalaze u jajnicima, jajovodima, na unutrašnjim stjenkama zdjelice koja zapravo predstavlja najdonji dio trbušne šupljine. Ti čvorići su vrlo osjetljivi na hormonske promjene do kojih dolazi tijekom svakog menstrualnog ciklusa. Oni se stoga iz mjeseca u mjesec razvijaju i rastu te potom ljušte i krvare, no za razliku od endometrijskog tkiva iz maternice, ne mogu izaći iz tijela.

#3: Adhezija nakon operacija

Adhezija u medicini označava vezivne priraslice koje nastaju pri kroničnim upalama, ozljedama ili opeklinama dodirnih seroznih opni koje pokrivaju organe ili tjelesne stijenke (enciklopedija.hr). Ako ste imali operaciju, npr. Carski rez, nastala adhezija za vrijeme ovulacije može uzrokovati bol u jajnicima.

#4: Bakterije

Bakterija se može unijeti u organizam i putem katetera, tijekom operacija pa čak i poroda, a ona može uzrokovati upale i infekcije koje stvaraju ovulacijsku bol.

#5: Infekcije prenesene seksualnim putem

Jedan od uzročnika ovulacijske boli može biti i neka od seksualno prenosivih infekcija. Jedan od primjera je klamidija koja može uzrokovati upale u području jajnika, što pojašnjava pojavu boli.

Saznajte sve o zaštiti od spolnih bolesti?

Kada je vrijeme za prvi spolni odnos nakon poroda carskim rezom?

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo