5 savjeta za sprječavanje bolnih stopala - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

5 savjeta za sprječavanje bolnih stopala

Kad je riječ o stopalima, neke osobe jednostavno smatraju kako je pojava boli u ovom dijelu tijela – najnormalnija stvar.

Tako je prema nedavno provedenom istraživanju američkog Udruženja pedijatara,
8 od 10 osoba potvrdilo kako se godišnje susretne s minimalno jednim oboljenjem
stopala. Više od polovice ispitanika se požalilo na bol u peti, dok su ostali
priznali da se redovito susreću s žuljevima, kurjim očima i uraslim noktima.

Bilo koji oblik boli u stopalima ili na njihovoj površini nije normalna
pojava. Ako se i vi mučite sa sličnim problemima, predlažemo da isprobate 5 jednostavnih savjeta koji će vam osigurati lagani korak. 

1. Posvetite pažnju higijeni i pedikuri

kStopala je lako zanemariti, pogotovo u hladnijim mjesecima kad su zatvorena u cipelama ili čizmama. No, samo će pravilna higijena i pedikura osigurati udobnost. Kako bi rasli pravilno, nožne je nokte potrebno rezati ravno jer ćete na taj način izbjeći neugodno urastanje. Ako je koža na petama suha i popucala, iskoristite svu blagodat hranjive kreme. Na taj ćete se način obraniti od bakterija koje ulaze kroz napuknutu kožu.

Ako se odlučite na pedikuru u salonu, provjerite čistoću i higijenu tamošnjih predmeta za njegu noktiju.

2. S godinama dolaze i promjene

Stopala se, poput ostalih dijelova tijela, mijenjaju s godinama. To se posebno odnosi na 40. i 50. godine. S dobi, gubimo i određene masne jastučiće, pogotovo na dnu stopala. Zbog toga su starijim osobama potrebne čvršće cipele.

Jedna od promjena koja dolazi s godinama je i upala zglobova. Nožni prsti se mogu saviti ili zgrčiti, a nokti postati deblji, što olakšava njihovo urastanje.

Starost donosi probleme i s deformiranim prstima. Naime, njihovi se srednji zglobovi mogu saviti i izgledati vrlo neprivlačno. Tu je dakako i pojava čuklja (Hallux vaglus), koštane izbočine na dnu nožnog palca koja češće pogađa žene.

3. Cipele moraju odgovarati stopalu (i aktivnosti kojom se bavite)

kPrilikom isprobavanja cipela, obratite pažnju na njihovu širinu. Budite sigurni da nisu ni preširoke ni preuske. Što se pak tiče duže, palac ne smije udarati u vrh cipela. U suprotnim će stopalu biti neudobno. Cipele kupujte na kraju dana, jer noge znaju nabreknuti kao dan napreduje. Ako kupujete tenisice za hodanje, trčanje ili drugu tjelesnu aktivnost, nabavite obuću za odgovarajući sport.

Ako imate problema sa stopalima, birajte cipele za specifičan problem.

4. Pružite tabanima potporu koju zaslužuju

O važnosti pravilne potpore u području stopala govori se više no inače. Znate li je li luk vaših stopala ravan, visok ili normalan? Odgovor možete potražiti kod ortopeda ili u vlastitom domu.

Uzmite smeđu papirnatu vrećicu, smočite noge pa na nju prislonite stopalo. Ako se na papiru ocrtavaju samo peta i prsti, a između je velika praznina, imate visoki luk stopala. Ako vidite širok ispunjen trag, luk stopala je vjerojatno ravan i kao takav treba više potpore od ostalih vrsta lukova.

Ravna stopala trebaju najviše potpore. Ako je to slučaj i s vašim stopalima, možete isprobati specijalne uloške koji će podržavati luk stopala.

5. Promislite dvaput o visokim petama i japankama

kIako ženske cipele s petama od šest, sedam ili više centimetara mogu izgledati glamurozno, one nisu pametan izbor, tvrde ortopedi. Bez obzira na to, mnogi su stručnjaci svjesni da se ljubiteljice visokih peta neće odreći svojih omiljenih cipela radi preventive.

Ako se ne možete riješiti nezdravih visokih peta – napravite kompromis. Nosite ih povremeno, a visinu pete snizite na 3 do 4 centimetra.

Poput visokih peta, i japanke zabrinjavaju ortopede. Ako možete – radije iz izbjegnite. To je posebno istinito ako se vaše stopalo savija prema unutarnjoj strani. Ova će pojava, zbog japanki biti izražena još i više. U japankama noga nema ni podrške ni stabilnosti.

Ako se jednostavno ne možete oprostiti s omiljenim japankama, odaberite model s unutarnjom potporom.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo