Zdravlje

Zdravlje

7 navika od kojih se možete razboljeti!

Predstavljamo vam sedam najčešćih pogrešaka koje pomažu virusima da nas uspješno svladaju.

1. Zajednička upotreba stvari

Zajednička upotreba stvari izraz je bliskosti, no dijeljenje tanjura, čaša, ručnika, četkica za zube može imati neželjene posljedice. Nisu toliko opasni virusi prehlade i gripe koji ulaze kroz usta (istraživanja su pokazala da se virusi dišnih puteva najčešće ne prenose oralno), već oni koji se prenose zaraženim predmetima, diranjem sluznice očiju ili nosa.

k2. Putovanja

Prehlada i gripa prenose se i zrakom, posebno u zatvorenim i natrpanim prostorima autobusa, vlaka, aviona. Glavni je krivac ustajali zrak. Protok zraka pomaže isušivanju virusa, pa oni imaju manje izglede da nas napadnu.

3. Trljanje očiju

Istraživači sa Sveučilišta u Virginiji otkrili su da ljudi dodiruju nos ili oči najmanje svaka tri sata, a istraživanja su dokazala da se velik dio prehlada prenosi baš tim načinom, čime se virusi s ruku šire na sluznicu nosa ili očiju.

4. Višekratna upotreba maramice

Djetetu ste obrisali nos i maramicu gurnuli u džep jer će mu nos za nekoliko minuta opet curiti. Ipak, novac što ste ga uštedjeli ne kupujući papirnate maramice, nije vrijedan tjedan dana patnje zbog prehlade ili gripe. Virusi u maramici mogu preživjeti nekoliko sati, ponekad čak i nekoliko dana.

5. Pušenje

lPušenje nadražuje sluznicu dišnih puteva i pluća i čini je podložnijom virusima prehlade i gripe, koja tako postaje vrlo hranjiva podloga za viruse.

6. Nedovoljno sna

Da bi naše imunološke stanice bile dovoljno snažne, potreban nam je cjelonoćni san. Istraživanje Medicinskog centra iz San Diega, provedeno na dobrovoljcima koji su se odrekli pola uobičajenog sna, otkrilo je da im je broj stanica koje prirodno ubijaju viruse u prosjeku pao za 30 posto, a one su glavno oružje protiv virusnih infekcija, poput gripe.

Nakon cjelonoćnog sna sljedećeg se dana broj stanica vratio u optimalnu borbenu snagu. Slično istraživanje, provedeno na životinjama, također ukazuje da ih čak i mali nedostatak sna čini osjetljivijima na virus gripe.

7. Stres

Iscrpljene se osobe lakše zaraze i teže izliječe. Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji ukazuje da je prehlada neposredno povezana sa stresom.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo