Zdravlje

Zdravlje

7 simptoma zbog kojih treba posjetiti liječnika

Bol ili neki neugodan osjećaj u našem tijelu zapravo je signal kojim nas ono opominje da nešto nije uredu. Što ih prije provjerite kod liječnika prije će, ukaže li se potreba, početi i liječenje.

Vaginalni iscjedak

Najčešći uzroci: gljivične infekcije, trihomonas, bakterijska
vaginoza, posebno ako su praćene svrbežom i otečenošću; zaboravljeni
tampon; zdjelična upala koja može dovesti do neplodnosti ako se ne
liječi.

kUporan kašalj

Najčešći uzroci: obična prehlada, gripa, upala dišnih putova poslije prehlade, bronhitis ili emfizem; vrlo rijetko u mladih žena čak i ako su pušači, rak pluća.

Bolovi u donjem dijelu trbuha

Najčešći uzroci: vjetrovi, slaba probava i zatvor. Žene su posebno osjetljive na sindrom koji izaziva nadutost, zatvor ili proljev; također i upala zdjelice; endometrioza; cista na jajniku, rak jajnika ih upala slijepog crijeva.

Bolne menstruacije

Najčešći uzroci: grčevi što ih izaziva visoka vrijednost tvari slične hormonu koja se naziva prostaglandin; moguće i zdjelična upala ili endometrioza.

Madeži koji se mijenjaju

Najčešći uzroci: rak kože, izazvan dugotrajnim izlaganjem suncu.

kUporne glavobolje

Najčešći uzroci: napetost i migrena uzrok su 90 posto glavobolja. Najčešće su tenzijske glavobolje. Izazivaju ih stres, depresija, zabrinutost, a ponekad i nepravilno držanje. Bol se obično javlja u zatiljku i vratu, rijetko samo na jednoj strani i može se pojavljivati mjesecima. Migrena se obično pojavljuje kao bol jedne polovice glave. Često je praćena mučninom i povraćanjem; uzroci mogu biti i čeoni arteritis, upala arterije sa strane lica, upala sinusa, glaukom, visoki krvni tlak i, vrlo rijetko, tumor na mozgu.

Analna krvarenja

Najčešći uzroci: hemoroidi – proširene vene u donjem dijelu anusa i rektumu; analna fistula (ranica na anusu), rak crijeva (vrlo rijedak kod mlađih žena).

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo