Ako primijetite ovo u ustima, onda postoji i rizik za infarkt - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ako primijetite ovo u ustima, onda postoji i rizik za infarkt

Postoji poveznica između jednog problema usne šupljine i kardiovaskularnog zdravlja.

Puno je rizičnih faktora koji mogu utjecati na pojavu infarkta; godine, krvni tlak, kolesterol i genetika, tako kažu stručnjaci. Ipak postoji i jedan ne tako očiti simptom koji može otkriti i da postoji šansa da se infarkt dogodi upravo vama. Prema onome što stoji u rezultatima jedne studije, zdravlje usne šupljine igra veliku ulogu u zaštiti kardiovaskularnog zdravlja.

Bolesti desni i oštećenje srca

Rezultati dugotrajne studije su objavljeni u magazinu Journal of Periodontology a provedeno je od strane Forsyth instituta i sveučilišta Harvard. Znanstvenici su otkrili kako se radi o parodontitisu – ozbiljnoj upali desni koja uništava mekana tkiva i kosti koje podupiru naše zube. Parodontitis može uzrokovati gubitak zubi, probleme sa zdravljem ili povećati rizik od nastanka srčanog udara. Znanstvenici sa sveučilišta Harvard kažu kako se čini da osobe koje imaju parodontitis pripadaju skupini ljudi koji imaju veće šanse da će doživjeti kardiovaskularne probleme.

Liječnici su pronašli specifičnu poveznicu između upala desni, i upalnih procesa u arterijama, koji su odgovorni za pojavu infarkta, moždanih udara i ostalih opasnih kardiovaskularnih bolesti. U studiju je bilo uključeno 304 odraslih osoba, a pregledavale su im se arterije i usna šupljina na početku studije i nakon 4 godine. Kod 13 ispitanika su se razvili veliki problemi sa srcem, a nakon kontrole svih drugih mogućih faktora, stručnjaci su zaključili kako prisustvo parodontalne upale se može smatrati glavnim krivcem.

Od ovog karcinoma u Hrvatskoj godišnje umre oko 300 ljudi, a jednostavan pregled stomatologa može spasiti život

“Ovo je definitivno povezano s osobama koje trenutno u organizmu imaju upalne procese“, izjavio je dr. Thomas Van Dyke.

Opasno je ignorirati simptome

Važno je ovdje naglasiti kako osobe koje su doživjele gubitak kosti u periodu kada su imali parodontalnu bolest, ne pripadaju ovoj ugroženoj skupini – samo oni kojima su desni trenutno pod upalom. Znanstvenici vjeruju kako upalni proces aktivira stanice koje šalju signale leđnom moždinom, i tako potiču upalne procese u arterijama.
Ako ste u godinama kada se kardiovaskularne bolesti češće javljaju, ili ih već imate, nikako ne smijete ignorirati bolesti desni jer one povećavaju rizik od pojave infarkta“, zaključio je Van Dyke te savjetuje da se svakako obratite stomatologu ako za time ima ikakve potrebe.

Postoji nekoliko upozoravajućih znakova koje možete provjeriti i ako ponekad parodontna bolest može proći bez posebnih poteškoća. Mnogi pacijenti ne osjećaju nikakvu bol pa tako i parodontna bolest prođe nezapaženo. Radi toga je potrebno redovito kontrolirati zdravlje zubi i oralne sluznice.

Upozoravajući znakovi parodontne bolesti su:

  • krvarenje zubnog mesa nakon četkanja zubi
  • crvena, natečena sluznica oko zuba, zubno meso koje se povlači sa zuba
  • trajni zadah iz ustiju
  • gnoj između zuba i zubnog mesa
  • klimavi zubi.

Krvare vam desni kada čistite zube koncem? Evo što to znači

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo