Zdravlje

Zdravlje

Aspirin štiti od raka gušterače!

Osim što suzbija bolove, sprječava bolesti srca, rak crijeva ili bolesti oka, istraživači američke Klinike Mayo su ga sada povezali i sa smanjenim rizikom od raka gušterače.

Oni su proučavali nekoliko vrsta nesteroidnih protuupalnih lijekova i njihov utjecaj na rizik od razvijanja raka gušterače. U svoju su studiju uključili više od 900 osoba kojima je dijagnosticirana ova maligna bolest o preko 1200 zdravih osoba starijih od 55 godina.

Nakon što su uzeli u obzir i druge faktore rizika za rak gušterače, kao što su indeks tjelesne mase ili pušenje, stručnjaci su ustanovili kako su osobe koje su uzele Aspirin barem jednom u mjesec dana koliko je trajalo istraživanje smanjile svoj rizik od raka gušterače za 29 posto. Nisu pronašli povezanost između acetaminofena ili drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Također su ustanovili kako su osobe koje redovito uzimaju malu dozu Aspirina kako bi smanjili rizik od bolesti srca čak 35 posto zaštićenije od raka gušterače.

“Rezultati ne sugeriraju kako bi svi trebali početi uzimati Aspirin jednom mjesečno kako bi smanjili svoj rizik od raka gušterače. Pojedinci bi trebali raspraviti o korištenju Aspirina sa svojim liječnicima jer ovaj lijek nosi sa sobom neke nuspojave”, upozorio je Xiang-Lin Tan, voditelj istraživanja.

Iako nije česti oblik malignih bolesti, rak gušterače je jedan od smrtonosnijih. Više od 95 posto pacijenata umre u roku od dvije godine nakon dijagnoze. Najčešći faktori rizika raka gušterače su starija životna dob, pušenje, prehrana bez dovoljno voća i povrća, a s druge strane bogata mastima, prekomjerna debljina, smanjena fizička aktivnost, te ranije bolesti kao dijabetes, pankreatitis i ciroza jetre. Kemoterapeutici koji su trenutno dostupni za liječenje raka gušterače se nisu pokazali pretjerano učinkovitima.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo