Zdravlje

Zdravlje

Bol u leđima je nasljedna?

Ako vas muči neprestana bol u donjem dijelu leđa, možda je problem u genima.

Baš poput boje očiju, ćelavosti ili oblika ušiju, čini se kako je sklonost razvijanja boli u leđima nasljedna, tvrde američki istraživači.

Stručnjaci Sveučilišta Utah su analizirali podatke i obiteljsku povijest bolesti dva milijuna državljana Utaha i ustanovili preko 1200 slučajeva dijagnoze bolesti donjeg dijela kralježnice povezane s degeneriranim diskom ili hernijom diska, najčešćim uzrokom boli u leđima.

Nakon analiziranja brojeva, zaključili su kako su osobe čiji je bliski rođak (poput oca, majke, brata, sestre ili djeteta) bolovao od boli u leđima povezane s diskom čak četiri puta sklonije problemima s tim dijelom leđa. Najveće povećanje rizika povezano je s dvostupanjskim ili trostupanjskim rođakom s dijagnozom hernije diska.

“Pacijenti s boli u leđima mi često kažu kako je takve bolove imao njihov otac ili djed, no moguće je i da su se bavili istim poslom ili igrali sportove s istim učinkom”, objasnio je dr. Alpesh Patel s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Utah, voditelj istraživanja.

“Ne možemo reći na temelju ove studije jesu li osobe koje su genetski predisponirane sklonije problemima s diskom ili jednostavno osjećaju više boli. Sve više i više istraživanja upućuje na to da je podložnost boli nasljedna, iako nisu identificirani geni za bol”, zaključio je Patel.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo