Zdravlje

Zdravlje

Bolest mačjeg ogreba – znate li koji su simptomi i kako je liječiti?

Period inkubacije bolesti mačjeg ogreba u većini slučajeva traje tri do 14 dana, a prvi simptom infekcije najčešće je kvržica ili gnojni mjehurić na mjestu ozljede.

Način zaraze

Mnogima omiljeni kućni ljubimci, mačke, ponekad mogu biti i izvor infekcija. Jedna od njih je i tzv. bolest mačjeg ogreba koju uzrokuje bakterija Bartonella henselae. Kako objašnjava prof. dr. sc. Vitomir Burek iz Poliklinike Imunomed u Zagrebu, mačke koje prenose ovu bakteriju ne pokazuju znakove oboljenja, a bakterija se prenosi s jedne životinje na dugu preko buha. Bolest se može prenijeti na čovjeka mačjim ogrebom ili ugrizom ili pri kontaktu mačje sline s porezotinom na koži čovjeka te sluznicama u ustima, nosu i očima. Bolest se najčešće javlja kod djece te se ne može prenositi s jedne osobe na drugu.

Koji su simptomi bolesti majčeg ogreba?

Period inkubacije u većini slučajeva traje tri do 14 dana, a prvi simptom infekcije najčešće je kvržica ili gnojni mjehurić na mjestu ozljede. Nakon toga dolazi do oticanja limfnih čvorova koji su u blizini ozljede, najčešće su to limfni čvorovi na vratu, ispod pazuha i u preponama. Koža oko njih može biti natečena, crvena i topla na dodir. Od ostalih simptoma rjeđe se mogu pojaviti i povišena temperatura, slabost, glavobolja, bolovi u zglobovima, gubitak apetita.

Kako se dijagnosticira?

Točna dijagnoza ove bolesti dokazuje se analizom krvi na specifična antitijela IgM i IgG razreda, tj. anti-Bartonella henselae IgM i anti-Bartonella henselae IgG.

Prevencija

“Nakon kontakta s mačkom ili mačićima ruke treba obavezno oprati toplom vodom i sapunom, a djecu treba učiti da ne diraju mačke lutalice”, napominje dr. Burek.

Pri igri i kontaktu s posebice mladim mačkama treba biti oprezan kako bi se smanjio rizik ozljede. Nemojte dozvoliti mački da vas liže, pogotovo ako imate oštećenu kožu. Ako sumnjate da je vaša mačka nekome prenijela infekciju, obavezno je odvedite veterinaru koji će započeti liječenje. Također treba adekvatno zaštititi mačku od buha, s obzirom da se bolest širi tim putem.

Liječenje bolesti mačjeg ogreba

Bolest u većini slučajeva nije ozbiljna i natečeni čvorovi najčešće se spontano povuku u razdoblju od dva do četiri mjeseca. “Antibiotici se obično ne primjenjuju, osim u slučajevima teških kliničkih oblika bolesti te kod bolesnika koji imaju neko drugo kronično oboljenje ili ozbiljno narušen imunološki sustav”, objašnjava dr. Burek.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo